Samler energi for å brøle

Samler energi for å brøle

SCO er musen som brølte. Nå samles styrke for å vinne over elefanten IBM.
Tapene fortsetter. Inntektene uteblir. Det er historien om SCO, firmaet som har tatt mål av seg på å bli rik ved å vinne over IBM i rettsalen. Håpet er å bevise at IBM har misbrukt kode i Unix ved å tilby den til Linux. Håpet er å få en erstatning på syv milliarder kroner.

Renner ut

Inntektene for tredje kvartal i SCOs finansår 2004 kom på 11,2 millioner dollar. Tapet var 7,4 millioner dollar.

Kostnadene til advokater kom på 7,2 millioner dollar. Kassen er dermed i ferd med å renne tom. Lisensinntekter er nærmest blitt borte på grunn av at Novell hevder å ha rettighetene til Unix.

Inntekter fra to store firmaer bidro like fullt litt. 678.000 dollar ble betalt for at disse firmaene aldri skal få lisensproblemer verken med Unix eller Linux.

43 millioner dollar er alt som er igjen i kassen. SCO har derfor blitt enig med sitt advokatfirma Boies, Schiller & Flexner LLP at de maksimalt kan fakturere 31 millioner dollar.

-- Søksmålet er nå under kontroll fra et kostnadssynspunkt, fremhever Darl McBride, administrerende direktør i SCO.

Til gjengjeld vil advokatfirmaet få en større andel av erstatningen enn tidligere avtalt. Nå er andelen økt til mellom 20 og 30 prosent.

I mellomtiden kutter SCO videre i organisasjonen. Kontorene i Irland, Italia og Spania legges ned. I øyeblikket er SCO 230 ansatte. De 30 ansatte i Santa Cruz, hvor den opprinnelige organisasjonen SCO holdt til, flytter til rimeligere lokaler.

Verdsette

Styret har jobbet med en plan for å verdsette SCO i tilfelle noen ønsker å kjøpe selskapet. Selv mener SCO at de er mye mer verdt enn aksjekursen viser. Denne har rast fra 20 til 4 dollar.

Grunnen til en slik tankegang er at en rekke amerikanske selskaper som har gått overende, etterpå har endt opp med å få betydelige inntekter på grunn av patenter.

Ett eksempel er Clipper-patentet som omfatter virkemåten til datamaskinens prosessor. Det firmaet som sitter på rettigheten har fått en betydelig erstatning etter at Intel har blitt dømt i retten.