Samler seg for ny vekst

Samler seg for ny vekst

Oppgang i markedet gjør at bedriftene ser etter noen å bli større med.
It-konsulentselskapene ConsultIT og eScienza har akkurat fusjonert. Resultatet blir en bedrift med 60 ansatte og en omsetning på 55 millioner kroner.

-- Vi tror flere bedrifter nå vil begynne å slå seg sammen. Markedet har begynt å våkne til liv. Spesielt innenfor offentlig forvalting ser vi at de gjerne vil kjøpe tjenester av mindre selskaper som er gode. Samtidig må selskapene være store nok, slik at det kan inngås rammeavtaler, dermed er kan det være lurt å slå seg sammen, sier leder Aasmund Frøseth i ConsultIT.

Ser synergier

Også hos bransjeorganisasjonen IKT-Norge merker man nå at it-selskaper er på jakt etter nye partnere.

-- Nå går det litt bedre i markedet og det er mer penger i omløp. Flere av de mindre selskapene ser synergier ved å slå seg sammen og det er mye spennende teknologi der ute. Samtidig har også bedriftene blitt mer kritiske til hva de kjøper, sier generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge.

Det er lite av offentlig tallmateriell om antall fusjoner og oppkjøp i bransjen.

-- Men vi får tilbakemeldinger om dette og merker det på medlemstallene våre hvor flere av de mindre bedriftene slår seg sammen, sier Hoff.

Partner Dave Sandberg i Weibull har spleiset bedrifter i mange år. I dag ser han kjennetegn fra 1999 hvor det gikk virkelig varmt.

-- Vi ser at tempoet nå er høyere og at noen transaksjoner ikke er så godt gjennomtenkt. Situasjonen i dag er at flere it-selskaper ikke tjener penger og at de må gjøre noen grep. Samtidig har de store it-selskapene kjøpt mindre selskaper lenge.