Samsung: Betal med fingeravtrykk

Samsung: Betal med fingeravtrykk

Med Samsungs nye flaggskipsmobil kan man betale regninger med fingeravtrykk.

BARCELONA (PC World): Samsung Galaxy 5S er en lansering det har vært knyttet store forventninger til, og på Mobile World Congress-messen her i Barcelona ble Galaxy 5S avduket med pomp og prakt.

Forbedret mobilkamera med lynrask autofokus, forenklet brukergrensesnitt, fingeravtrykksleser, innebygd hjerterytmeavleser og full LTE 4G-støtte i alle bånd er de viktigste nyhetene ved den nye modellen, som skal markedsføres både i forbruker- og forretningsmarkedet.

Samtidig lanserte Samsung et smartarmbånd med det selskapet hevder er verdens første bøyde Super AMOLED-skjerm, Samsung Gear Fit. Armbåndet kan brukes frittstående eller sammen med en mobil.

Nedlastingsforsterker

– Vi er først i verden med download-booster, fremholdt storkundeansvarlig Tor Slørdal hos Samsung Norge da han demonstrerte Galaxy 5S for PC World i Barcelona, i litt roligere omgivelser på messen enn under lanseringspartyet kvelden før.

Nedlastingsforsterkeren fungerer ved at mobilen kombinerer wlan og 4G under nedlasting, noe som skal gi vesentlig kortere nedlastingstid.

Slørdal tok imidlertid forbehold om at mobilens plassering i 4G-nettet og varierende kapasitet i wlan-nettet kan medføre at brukeren ikke alltid opplever så høy nedlastingshastighet som ønskelig, men dette er forhold utenfor Samsungs kontroll.

Samsung Galaxy 5S lanseres i Norge med en veiledende pris på 5995 kroner uten abonnementsrabatt. Salgsstart er i april.

Hjerterytme-måler

Samsung-folkene bruker ordet «først» om og om igjen når de snakker om den nye Galaxy-modellen. Når det gjelder fingeravtrykksleseren, dreier det seg riktignok om første gang for Samsung. Som kjente kom Apple med fingeravtrykksleser på iPhone 5s i fjor høst.

Derimot er Samsung først i verden når det gjelder hjerterytmesensor plassert sammen med blitsen på baksiden av mobilen, ifølge Slørdal.

Vi prøvde løsningen under demonstrasjonen – og fikk bekreftet at pulsen var i høyeste laget, men det er vel ikke uvanlig på en hektisk datamesse.

5,1-tommers skjerm

Den nye Samsung-mobilen har en 5,1-tommers skjerm som vi opplevde som «akkurat passe stor» da vi fikk prøve Galaxy 5S i Barcelona.

Skjermstørrelse på mobiler er et hett debattemne for tiden og i stor grad et spørsmål om smak og behag. Vår opplevelse av S5 var at Samsung har kommet frem til et godt kompromiss mellom ønsket om en mobil som egner seg godt til å se video og bilder på den ene siden og som på den andre siden glir lett ned i en bukselomme.

Vekten på Galaxy 5S er oppgitt til 145 gram og dimensjonene er 142 x 72,5 x 8,1 mm.

16-megapikslers kamera

I utviklingen av Galaxy 5S har Samsung lagt stor vekt på tilbakemeldinger fra brukerne av de tidligere Galaxy-modellene, ifølge Slørdal. Dette innebærer at kameraet er blitt ansett som et særdeles viktig element.

Hovedkameraet på Galaxy 5S byr på en oppløsning på 16 megapiksler, og Samsung hevder at kameraet har verdens raskeste autofokus med en fokuseringshastighet på opptil 0,3 sekunder.

Kameraet har innebygd HDR-funksjon (High Dynamic Range) for større dynamisk omfang, det vil si god gjengivelse av detaljer i skyggepartier uten at lyse partier blåses ut i helhvitt.

En ny funksjon er Selective Focus, der brukeren kan bestemme hvilke partier i bildet som skal gjengis sylskarpt, mens bakgrunnen gjøres uskarp. Da oppnår man kort dybdeskarphet, noe som vanligvis krever bruk av teleoptikk og bevisst styring av blenderåpningen.

Frontkameraet, som blant annet brukes til «selfie»-selvportretter, har en oppløsning på to megapiksler.

Ryddigere

Ifølge Slørdal har Samsung ryddet opp en del i brukergrensesnittet – også dette med bakgrunn i tilbakemeldinger fra kundene. Galaxy 5S kjører Android versjon 4.4.2 (Kitkat).

I oppsettet skal man kunne velge om mobilen skal kjøre i tilnærmet standard Android-brukergrensesnitt eller med det litt ryddigere og lett minimalistiske brukergrensesnittet som Samsung har utviklet – ikke ulikt de endringene som Apple har gjort i nyeste versjon av iOS.

Hvis du mottar en telefonsamtale som du ikke ønsker å besvare, er det bare å legge hånden over mobilen for å stoppe ringingen.

Galaxy 5S kommer i første omgang i fire farger: grå, hvit, kobbergull og en blåfarge som Samsung kaller «elektrisk blå», ikke ulik blåfargen i Samsungs logo.

Innebygd barnevakt

«Kids mode» er en modus som foreldre kan sette Galaxy 5S i når de låner bort mobilen til barna sine. Da får barna bare tilgang til forhåndsutvalgte apper.

Man kan for eksempel sette opp systemet slik at barnet bare får bruke mobilen i et kvarter før den slår seg av. Eller barnet kan gis en kvote på for eksempel to timer per uke som det selv må lære seg å disponere, slik at det er igjen litt brukstid også mot slutten av uka.

Vann- og støvtett

Den observante mobilbruker vil legge merke til at det nå er kommet lokk over usb-kontakten på den nye Galaxy-modellen. Dette skyldes at mobilen har fått såkalt IP67-godkjennelse, som innebærer en viss grad av beskyttelse mot støv og fuktighet.

– Selv om du ikke bør ta med deg mobilen ut i vannet, er denne beskyttelsen godt tilpasset norsk klima, sier Slørdal.

Galaxy 5S har to antenner i MIMO-klassen og støtter LTE 4G Cat-4. Wlan-støtten gjelder 802.11 a/b/g/n/ac, og mobilen støtter USB 3.0, NFC, Bluetooth 4.0 BLE/ANT+, og har infrarød fjernstyringsmulighet.

Prosessoren er en 2,5 GHz firekjerners-prosessor. Mobilen har 2 GB RAM og 16 eller 32 GB lagringsplass, utvidbart med microSD-kort på opptil 128 GB.

Batteriet har en kapasitet på 2800 mAh med en oppgitt standby-tid på 390 timer og samtaletid på 21 timer. Ifølge Samsung skal man kunne se video sammenhengende i 12 timer eller surfe kontinuerlig på nettet i 10 timer før man må lade opp batteriet.

Galaxy 5S har en ny strømsparefunksjon som kan settes i gang når det er lite strøm igjen på batteriet, samtidig som du befinner deg i en situasjon der det er om å gjøre å holde mobilen «i live» så lenge som mulig fordi du ikke kan lade den opp der og da. Ultra-strømsparingen slår av alle sensorer, datatrafikken tas ned, skjermen går over til sort/hvitt og det er bare inngående samtaler og SMS-mottak som fungerer.

Med denne strømsparingen aktivert skal mobilen kunne være i standby i 24 timer fra det punktet da det bare er 10 prosent strøm igjen på batteriet.