Sasser-maker arrestert i Tyskland

En 18-åring fra Tyskland er arrestert etter å ha innrømmet å stå bak Sasser-ormen.
Politiet i Nord-Tyskland arresterte en 18-åring fredag etter en ransaking av hjemmet til hans foreldre. 18-åringen har tilstått at han laget Sasser-ormen, og han blir også etterforsket i forbindelse med Netsky-ormen, ifølge IDG News Service.

Arrestasjonen kommer en uke etter at Sasser-ormen først ble oppdaget. Ormen har skapt problemer for tusenvis av datamaskin-brukere, og er ansvarlig for å sette datasystemene til blant annet American Express, Delta Air Lines og forsikringsselskapet If ut av spill.

Det var et gjennombrudd i etterforskningen onsdag forrige uke da Microsoft i Tyskland ble kontaktet av personer som lurte på muligheten for å motta belønning i bytte mot opplysninger om skaperen av Sasser-ormen, ifølge Brad Smith i Microsoft.

- Microsofts etterforskere informerte disse om at selskapet kunne gi en belønning på opptil 250.000 dollar hvis informasjonen førte til arrestasjon og dom mot Sasser-skaperen, sier Smith.

Ifølge IDG News Service var informatene klar over hvem Sasser-skaperen var.

- De snublet ikke over dette via teknisk analyse. De var klar over hvem skaperen var. Utover det, ønsker vi ikke å si noe mer om tipserne, sier Smith.

Etter informasjonen var sikret, gikk det mindre enn 48 timer før tysk politi kunne pågripe synderen. Smith tror 18-åringen er ansvarlig for alle de fire variantene av Sasser-ormen.

Basert på etterforskningen tror tysk politi at den samme personen også kan stå bak Netsky-ormen som dukket opp første gang i februar.

- Det var hele 28 varianter av Netsky-ormen, og tysk politi sier at alle disse variantene har sammenheng med den de nå har arrestert, sier Smith.

En link mellom Sasser og Netsky er allerede notert hos antivirus-forskerne. En ny versjon av Netsky som dukket opp mandag, inneholder en melding i koden hvor ansvar for Sasser blir innrømmet.

Meldingen er i klartekst: "Hei, antivirusselskaper, vet dere at vi har programmert Sasser-viruset. Jepp, det er sant".

Microsoft lanserte sitt virusjakt-program, som initielt er backet opp med fem millioner dollar, i November i fjor.

Ifølge Brad Smith er den tyske arrestasjonen en bekreftelse på suksessen til dette programmet.