SCO blokkerer åpen Solaris

Sun vil åpne Solaris. Men det vil ikke SCO Group ha noe av.
Sun Microsystems presses av Linux. Det er bakgrunnen for selskapets beslutning, tatt i forrige uke, om å gjøre åpen kildekode av det Unix-baserte operativsystemet Solaris. Men Sun får motstand fra velkjent hold. SCO Group mener lisens-restriksjoner hindrer selskapet fra å lansere Solaris under en såkalt General Public License (GPL).

Solaris er bygd på Unix Systems V som SCO Group eier rettighetene til.

- Detaljene rundt Suns planer om å åpne Solaris er ikke klare ennå. Sun har flere rettigheter enn noen andre på Unix, men har likevel restriksjoner som vil hindre dem fra åpne vårt lisensierte arbeid under en GPL, sier markedsdirektør Marc Modersitzki i SCO Group til IDG News.

Sun har imidlertid ikke oppgitt under hvilken lisens Solaris skal åpnes. Hvorvidt det blir GPL eller en annen variant har selskapet så langt ikke bestemt.

- Vil vil åpne Solaris. Kanskje som GPL. Dette er noe vi fremdeles vurderer, har Sun-direktør Jonathan Schwartz uttalt.

Mange uvenner

Det er ikke første gang SCO gjør seg upopulære. SCO mener å ha eierskap til deler av Linux-koden og har derfor saksøkt blant annet IBM og Novell for urettmessig salg og bruk av operativsystemet. Med dette har selskapet ertet på seg store deler av miljøet knyttet til åpen kildekode.

Får levner SCO noe håp om å nå frem med Linux-søksmålene, men med hensyn til Sun og Solaris kan selskapet har mer å fare med.

Greg Lahey, leder for Unix- og åpen kildekode-organiasjonen AUUG mener SCOs argumenter holder mål.

- Hvis ikke SUN har en ekslusiv lisens for Unix-koden, som de ikke har, vil det bli vanskelig å endre lisensen til GPL, sier Lehey.