Se mappa di på biblioteket

De fleste norske folkebibliotek har vært på web siden 1990-tallet. Men de er forsiktige med å ta i bruk nye tjenester. Ett år etter lansering tok Deichman i Oslo sist uke i bruk et nytt publikumssystem.
-- De aller fleste biblioteker har mulighet for forholdsvis avanserte publikumstjenester. De fleste er imidlertid forsiktige med å ta dem i bruk, sier daglig leder Torkel Hasle i Biblioteksystemer i Larvik.

Norske biblioteker sliter med det de oppfatter som knappe bevilgninger. De er redde for å opprette nye tjenester som kan kreve ekstra ressurser i form av mer arbeid eller penger. Dette er en grunn til at mulighetene i nye biblioteksystemer ikke blir fullt utnyttet, mener Hasle.

Kaster seg ut i det

Ifjor åpnet Deichman i Oslo tjenesten "MappaMi" på sin hjemmeside. Den svarer blant annet på et irritasjonsmoment bibliotekbrukere er godt kjent med: fornyelse av eksisterende lån og inkassokrav på for sent innleverte bøker.

Gjennom MappaMi er det ikke lenger nødvendig å møte personlig opp på biblioteket eller ringe for å få ordnet opp i bokrotet. Via web kan frustrerte brukere finne ut hvilke bibliotekbøker som skjuler seg i bokhyllene hjemme, og fornye disse.

Sist uke la de ut en ny tjeneste for å reservere bøker som er på utlån. Reservasjoner kan slettes. Lån kan fornyes. Via e-post får man beskjed når boka er kommet inn på biblioteket.

-- Senere vil vi lansere tjenesten på sms, sier it-koordinator Ola Sørlie.

Deichman tilbyr også en emneportal over nettressurser som er kvalitetssikret av bibliotekarer, som for eksempel fotolinker.

Som du spør får du svar

Brukerne kan også sette opp en liste over interesseområder for å bli automatisk varslet via e-post når nye titler kommer inn.

Reservasjon har kommet i tillegg til spørretjenesten, som har blitt en vinner. Via sms kan man spørre biblioteket om opplysninger som når Napoleon tapte slaget ved Waterloo, eller når Bill Gates lagde sin første datamaskin. I fjor kom det inn i snitt mellom 10 og 20 spørsmål daglig.

Så tidlig som i 1994 lanserte Biblioteksystemer sin Linux-baserte søkertjeneste på web. Via tjenesten er det mulig å søke i bibliotekenes databaser, reservere bøker og se hyllekart over hvor boka er. Den siste tjenesten er det få biblioteker som bruker.