Seks intervjuer før toppjobben

Seks intervjuer før toppjobben

Ementor, Microsoft og flere andre norske it-selskaper jakter på ny toppleder. Cisco-direktør Jørgen Myrland forteller hvor utrolig omstendelig en slik ansettelsesprosess kan være.
-- Det høres kanskje mye ut, men det er normalt i Cisco at man intervjuer alle jobbkandidater fem ganger før de blir ansatt. Dette gjelder uansett om du vil bli sjef, tekniker eller kontoransatt. I tillegg til disse fem nyttige intervjuene eller møtene, hadde jeg på forhånd en runde med et hodejegerselskap, som hadde tatt kontakt med meg og som jobbet på oppdrag for Cisco i Europa, sier Jørgen Myrland.

Cisco benytter seg ikke av personlighetstester, men bruker i stedet fem intervjuer for å finne ut om en kandidat er riktig eller ikke.

-- Det er viktig å ta seg god tid i en ansettelsesprosess. God kvalitetssikring er undervurdert når man skal ansette en leder eller en annen medarbeider. I mitt eget tilfelle var en nåværende Cisco-kollega med på å intervjue meg før jeg fikk jobben. Det føltes riktig og jeg kan anbefale fremgangsmåten for andre norske it-bedrifter. Husk at kunnskap ikke alltid er det eneste man skal fokusere på i en ansettelsesprosess. Jeg tror at personlig kjemi og medmenneskelig forståelse er vel så viktig, sier Myrland.

Posisjoner deg

Selv ble han headhuntet, som det så fint heter. Men han har ingen betenkeligheter med å anbefale jobbkandidater til å ta kontakt selv. Som sjef i Cisco setter han pris på at jobbkandidater viser engasjement, selv om Cisco i øyeblikket ikke har noen ledige stillinger.

Han sier at de færreste topplederstillinger blir annonsert. Måten du kan få rede på at ting er på gang på, er at pressen skriver om at en toppsjef enten er på vei ut eller har fått sparken.

Myrland mener det er viktig for jobbkandidater at de posisjoner seg. Ring eventuelt selskapet som trenger ny toppsjef og spør hvilket hodejegerfirma eller konsulent de benytter. Ta så kontakt med den aktuelle hodejegeren. Selg deg selv, men ikke overselg!

Fortell nøkternt og presist hvorfor er du interessert i lederjobben og hvilke kvalifikasjoner du har for å klare utfordringene.

Michael Wallér, som jobber som hodejeger i det svenske rekrutteringsselskapet TMP Worldwide, har sagt til vår søsteravis Computer Sweden, at han ser på det personlige kontaktnettet som sentralt for den som ønsker å oppnå rekrutterernes oppmerksomhet.

-- Mange kjenner noen som har eller har hatt kontakt med en hodejeger, og som kan anbefale deg. Anbefalinger er svært nyttig. Husk uansett at det alltid er bedre å bli anbefalt av noen enn at du tar direkte kontakt selv. Da blir det jo som om noen går god for at du er en bra person, har Wallér uttalt.

Bruk nettverket ditt

-- Jeg er enig, bruk ditt eget nettverk for å skanne om det er interessante jobbmuligheter eller stillinger du kan ha lyst på. De fleste lederjobber i Norge gis på grunn av personlige kontakter og bekjentskaper - og disse skal ikke undervurderes, sier Jørgen Myrland.

Han sier at dersom du ikke får jobben, så fortsett å ha kontakt med hodejegerselskapet. Neste gang det er en topplederjobb, så kan akkurat din bakgrunn være det som etterspørres.

-- Finn uansett ut hvilke headhunterselskaper som er seriøse i forhold til den stillingen du ønsker. Noen hodejegerselskaper har spesialisert seg på å ansette toppledere, mens andre har fokus på mellomledere eller teknisk personal. Uansett er diskresjon i alle ledd veldig viktig, sier Myrland.