Selger WiMax til lavpris

Utbredelsen av WiMax skyter fart i innlandet. Bor du langs Mjøsas bredder på Gjøvik, Eina eller Biri kan du få tilgang for 220 kroner måneden.

Sørlandsbedriften NextNet vant i fjor høst en anbudskonkurranse mot Telenor og Eidsiva Energi om å levere bredbånd til Vestre Toten og Gjøvik kommune. Selskapet satset på fremtidens trådløsaksess for skaffe bredbånd til 70 spredte lokasjoner og dermed startet landets første WiMax-eventyr. 

 

WiMax, eller 802.16,  gir trådløs internett over det lisensierte 3,5 GHz-båndet. Nettet til NextNet har vært i drift siden november i fjor. Selskapet har allerede utplassert 12 basestasjoner mellom Eina i sør og Biri i nord.

 

Basestasjonene kan levere trådløs aksess i en radius på 20-30 kilometer avhengig av siktforholdene. Infrastrukturen til mastene leveres i form av fiber fra lokale kraftleverandører og BaneTele.

Rimelig

Hvordan er egentlig etterspørselen etter WiMax?

 

- Vi har først og fremst konsentrert oss om å få kommunen på nett, men vi får nå rundt 100 nye privatabonnenter i måneden, sier driftsjef i NextNet, Torbjørn Johnsen, til Computerworld.no.   

 

NextNet krever et etableringsgebyr på 790 kroner og leverer da både ruter og antenne til kunden. Det billigste abonnementet gir en hastighet på 512/256 kilobit i sekundet og koster 220 kroner måneden.

 

For næringslivet tilbys trådløst bredbånd gjennom en sikker VPN forbindelse. Bedriftene kan velge hastigheter inntil 50 megabit på forespørsel, mens privatpersoner kan få 10 megabit.

 

- Det er viktig å huske på WiMax er en synkron løsning og at vi dermed kan tilby samme hastighet begge veier, sier Johnsen.

 

Kunder som ønsker ip-telefoni kan også få dette rimelig ettersom NexNet slipper å betale den såkalte kobberavgiften til Telenor på 60 kroner.

 

De store bremser utviklingen

 

Hvorfor er ikke WiMax oppe og kjører andre steder i Norge?

 

- Alle store nettselskapene kunne vært klare med WiMax i dag hvis de hadde villet, sier Johnsen.

 

- I Norge sitter både Telenor, Catch og Nextgentel med WiMax-lisenser, men de bidrar kun til å bremse utviklingen siden de ikke har kommet i gang.

 

Johnsen legger ikke skjul på at han mistenker storaktørene for å for å beskytte investeringene de har lagt ned i egen infrastruktur.

 

Prismessig er WiMax i fritt fall. NexNet har en kostnad på rundt 150.000 per basestasjon og Johnsen forteller at disse enkelt kan skaleres med nye sendere i takt med at behovet øker. En klientmottaker koster selskapet rundt 2.500 kroner. For ett år tilbake var prisen her oppe i 6.000 kroner.  

 

På hjemmesidene til NextNet kan vi lese at det foreligger konkrete planer om å starte WiMax-utbygging flere steder i landet. Blant annet står hjemtraktene Sandnes og Hjelmeland for tur.