Semantisk drøm i fire etasjer

Semantisk drøm i fire etasjer

DND: Semantisk web har tatt helt av. Popsenteret er et godt eksempel.

Av Siri Rooseboom de Vries, Dataforeningen

Faggruppen Semantisk Web fikk tidligere denne måneden Popsenteret til å holde foredrag på Software2012. Vi tok en lynvisitt og prat med kunstnerisk leder Paal Ritter Schjerven og mannen bak det semantiske; Robert Engels.

- Nå er det slik at semantisk web har tatt helt av, og vi er forbi den kneiken hvor vi må overbevise folk om nytteverdien, forteller Robert engasjert. De aller fleste vil nå se resultater og eksempler på hvor den semantiske weben er gjennomført, og diskutere hvor og hvordan, ikke lenger hvorfor.

Popsenteret er et godt eksempel, og det digitale arkivet baserer seg på semantisk teknologi, åpen kildekode, åpne standarder og mulighet for enkel og standardisert deling av innhold. Dette skjer med aktører som NRK, Rockheim og Nasjonalbiblioteket, blant flere. Kunnskapsbransjen og kultursektoren begynner for alvor å bruke semantisk teknologi, og vi ser at Aschehoug forlag og byarkivaren benytter seg av dette, forteller Robert.

Selv syns han Popsenteret i 4 etasjer ble drømmejobben, når han tar med sin erfaring og sitt engasjement for semantikk og utnyttelse av teknologien.

Bakgrunnen

Nils Heldal, mannen bak den legendariske rockeklubben Headache, musikkprisen Alarm og by:Larm-konseptet lanserte i 2000 idéen om et norsk senter for populærmusikk til forskjellige bransjeorganisasjoner og tok kampen om å få dette til Oslo. Han tapte for kulturminister Trond Giske, som fikk etablert Rockheim i Trondheim. Men selv om det nasjonale opplevelsessenteret for Pop og Rock ligger i Trondheim, ble det besluttet å etablere regionale sentre også, deriblant i Oslo.

Svein Bjørge, sammen Paal Ritter Schjerven og flere andre etablerte stiftelsen «Senter For Norsk Populærmusikk» i 2004. Deretter etablerte de et samarbeid med Riksscenen, Øvingshotellet og Oslo musikk- og kulturskole som sammen med KLP Eiendom ble et kulturprosjekt i Schouskvartalet.

Skrot-Pop?

Popsenteret åpnet 26. november i fjor og har vært i drift snart i tre måneder. Schjerven er glad for at brikkene rundt drift har falt på plass og senteret har blitt kommunalt.

– Nå blir det viktig at huset ikke bare blir et museum, men også en arena og opplevelsessenter. Det er mange temaer og prosjekter på gang, og vi håper senteret skal bli et nav innen bransjen og opplever allerede å bli kontaktet av folk som ønsker å gjøre noe hos oss. Det syns vi er kjempebra! Vi ønsker å være fasilitør, arenaskaper og drifte prosjekter som kan bli noe større. For eksempel Skrot-Pop, som starter allerede denne uken (vinterferien) hvor store og små kan lage musikkinstrumenter av søppel og skrot. Det er allerede en stor suksess, med stor pågang fra mange skoler avslutter Schjerven.

Da gjenstår det bare for oss andre å ta med barna også!