SGI holder stand innen tungregning

SGI holder stand innen tungregning

SGI har levert verdens nest største tungregnemaskin bygget opp av standard maskiner med Intel Itanium.
NASA og SGI har samarbeidet i mange år. Etter at SGI klarte å overføre sine teknologier Numaflex (teknologi for sammenkobling), og felles minneutnyttelse (Single System Image), fra sin tungregnemaskin Origin til sin nye Altix, har kostnadsnivået blitt redusert betydelig.

Fortsatt sliter SGI. Underskuddet for første kvartal i finansåret 2005 som ble avsluttet 24. september, var på 28 millioner dollar, men kostnadene har blitt kraftig redusert. Omsetningen kom på 175 millioner dollar.

-- Til tross for skuffende resultater i første kvartal ser vi positivt på utviklingen. Vi har levert en av verdens kraftigste datamaskiner til NASA og har fått nye ordrer både i USA og resten av verden, sier Bob Bishop, styreformann og administrerende direktør i SGI.

Fire ganger for samme pris

NASAs (National Aeronautics and Space Administration) nye tungregnemaskin basert på Altix 3700 gir fire ganger så mye bearbeidingskapasitet som NASA opprinnelig hadde budsjettert med, innenfor samme kostnadsramme.

Maskinen betegnes Columbia, oppkalt etter den tragiske ulykken med romfergen Columbia. Kapasiteten er på 51,87 TFLOP (billioner desimaltallsberegninger per sekund). Det er godt bak IBMs spesialmaskin for genmanipulasjon Bluegene/L DD2 betasystem som gjør 70,7 TFLOP.

Columbia ble bygget i løpet av tre måneder. Satsingen skyldes positiv erfaring med NASAs første Altix-maskin med 512 prosessorer.

SGI har valg å satse på tre kjerneteknologier, Intel Itanium, Linux og SGI Numaflex. Altix benytter Itanium 2 som motor og Linux som driftsmiljø og Numaflex for sammenkobling. Altix er dermed tilsynelatende identisk til Hewlett-Packards Superdome som både benytter Unix i form av HP-UX og Linux.

SGIs fortrinn er utbyggingsmuligheten. Mens konkurrentene ikke makter å benytte mer enn 128 prosessorer med felles minne på én oppgave, makter SGI Altix 512.

NASAs Columbia består av 10.240 prosessorer fordelt på 20 sammenkoblete Altix-systemer hver med 512 prosessorer. Sammenkoblingen skjer med Voltaire Infiniband.

Disse er koblet sammen i bearbeidingsenheter hver med åtte prosessorer. En slik bearbeidingsenhet betegnes C-brick. I et kabinett går det 64 prosessorer som kobles sammen med SGIs Numaflex via R-brick.

På grunn av alle prosessorene i Columbia har SGI måttet bygge ny kjølingsteknologi. Døren i kabinettene er blitt vannavkjølt for bidra til kjølingen.

Grafikk

I oktober lanserte SGI Prism, sin spesialmaskin for grafisk fremstilling av forskningsresultater. På samme måte som Altix benytter Prism inntil 512 Itanium 2 prosessorer for bearbeiding og inntil 16 grafikkakseleratorer fra ATI og inntil 6,1 TB minne.

Maskinen er en erstatning av SGIs kjente Onyx. Med samme antall prosessorer er startmodellen redusert med 10.000 dollar til 30.000 dollar. Programvaren OpenGL Performer og OpenGL Volumizer vil bli overført til den nye Prism.

Prism kommer i tre versjoner: Power Level, Team Level og Extreme Level. Power Level støtter inntil åtte Itanium 2, fire grafikkakseleratorer og 96 GB minne. Team Level dobler ytelsen til Power Level.