SGI med verdens kraftigste Intel-maskin

SGI med verdens kraftigste Intel-maskin

Intels nye Itanium 2 med 9 MB minne er med på å senke prisnivået for tung datakraft. Hewlett-Packard og SGI satser tungt.
-- Itanium skal adressere ett segment av markedet. Ikke det generelle i første omgang , men det kommer etter hvert, sier Tommy Rydendahl, løsningsspesialist i Intel.

Database, forretningsanalyse, forretningssystemer og tungregning utgjør det viktigste segmentet for dagens Itanium, Intels kraftigste prosessor. Målet er å ta over for it-produsentenes egenutviklete prosessorer.

I løpet av få år vil Hewlett-Packards Alpha og PA-RISC være historie. For eksempel vil Ericsson da måtte erstatte Alpha med Itanium i sine store datastyrte telesvitsjer.

SGI har droppet sin egen prosessor Mips til fordel for Intel Itanium og sin Unix, Irix, til fordel for Linux. 512 prosessorer kan jobbe sammen om en oppgave i SGI Altix 3700.

To konkurrenter

Konkurrentene til Intel Itanium er først og fremst IBM Power og Fujitsus Sparc64. På tungregning er det kostbare vektorprosessorer. På det generelle markedet er det Intels egne Xeon EM64T og AMD Opteron som Itanium må bryne seg på.

-- I 2003 sto IA32 for 90 prosent av omsetningsvolumet i Norge og 30 ) 40 prosent av verdien. I løpet av 2004 antar vi at den når 50 prosent, hevder Arne Loktu, nordisk forretningsutvikler for Intel.

IA32 er navnet på arkitekturen til Intels mest brukte prosessorer Celeron, Pentium og Xeon. IA64 er navnet på Itanium. Ifølge Intel kan mange som benytter 64 bits prosessorer egentlig benytte 32 bits, fordi de ikke trenger adresseringen, bare ytelsen. De nyeste Pentium og Xeon har bra nok ytelse.

Derfor vil det ta tid før Itanium er interessant for det generelle markedet. Selv har Intel et mål om at prisen på Itanium og Xeon skal være identisk i 2007, men at Itanium skal ha dobbelt ytelse.

Men for de som har behov for større minne enn 4 GB eller har krevende applikasjoner, er Itanium å foretrekke.

40 prosent

Ifølge Intel benytter 40 prosent av verdens 100 største konserner Itanium til viktige oppgaver. Eksempler er Bank of New York, BMW, BP, CBS, Fuji, Motorola, NASA, Pfizer, Proctor & Gamble, Toyota og Volvo.

2.000 generelle applikasjoner er tilpasset. Dette er ikke mye i forhold til konkurrenter, men er applikasjonene relevante for de tunge oppgavene, er ikke volumet det viktigste.

Itanium kommer i flere nye tapninger. Raskest er Itanium 2 med 1,6 GHz klokke og 9 MB tredje nivås buffer (minne) på selve brikken. Til gjengjeld avgir denne 130 W varme.

Toppmodellen har 20 prosent bedre ytelse og 40 prosent bedre pris/ytelse enn den tidligere raskeste prosessoren. IBMs Power 5 med 1,9 GHz er 17,5 prosent raskere enn Itanium 2. Ifølge Intel gir en HP rx4640 tjenestemaskin med Itanium 87 prosent bedre pris/ytelse i forhold til en tilsvarende IBM P5 570.

Volum i 2006

For tungregneklynger anbefaler Intel heller den samme prosessoren med bare 3 MB minne på prosessoren som avgir 99 W varme. Også en Itanium 2 som bare avgir 62 W ble lansert. Denne prosessoren med 1,3 GHz klokke og 3 MB minne erstatter den tidligere lavstrømsprosessoren på 1 GHz. Den nye lavstrømsprosessoren er opp til 40 prosent raskere enn den tidligere versjonen.

Selv om Itanium 2 med 9 MB minne er en av de kraftigste prosessorene på markedet er det først på slutten av neste år at Intel håper å markere seg skikkelig med sin Itanium med prosjektnavn Montecito. Dessverre vil ikke Intel kunne levere i volum før i 2006.

Montecito er den første Itanium med to prosessorkjerner. I tillegg kjører hver kjerne to programvaretråder for håndtering av samtidige programvaremoduler.