Shakespare-skuespill online

Godnyhet til alle Shakespare-fans. Nå har du sjansen til å bla deg gjennom de opprinnelige versjonene av stykkene til den verdensberømte dramatikeren på nett.
For de som er nysgjerrig på hvordan originalversjonene til Hamlet og Othello egentlig lød, er det bare å klikke seg inn på nett. British Library legger 93 høyoppløselig digitaliserte kopier av hele 21 Shakespare skuespill online, melder BBC news.

Endret seg

Tekstene er datert helt tilbake til Shakespares tid og er brosjyre- utgaver av skuespill som var ment og legges ut for salg etter forestillingene.

De skriftlige utgavene viser hvordan tekstene har utviklet og endret seg over tid, noe som har skapt tvil rundt teorien om definitive versjoner av hans skuespill.

Ifølge sjefen for British Collection 1501-1800, Moira Goff på British Library, ble brosjyrene produsert så billig at de ville vært tilgjengelige for så lite som seks pence.

Autentiske versjoner

Utgavene ble planlagt mens Shakespare levde og ser ut til å være mer autenstiske enn den første samlingen som ble produsert etter den store dramatikerens død i 1616. Det hevdes at teksten til disse stykkene er nærmest originalversjone til de opprinnelig stykkene.

--Ettersom Shakespare ikke etterlot noen manuskripter, er disse utgavene det nærmeste vi kan komme til hva han egentlig skrev, sier Goff.

Utgavene hevdes å være Shakespares kladd, prøver eller opptak av de opprinnelig versjonene. Men ettersom de visstnok ikke var spesielt populære, er de ikke produsert i stort antall.

De mest kjente

Mange av tekstene som nå er tilgjengelige online, er fra samlingene til kong George III og 1800-tallets skuespiller David Garrick. De ulike versjonene av stykkene viser dessuten at noen av skuespillenes mest berømte utsagn endret seg fra en forestilling til en annen. Blant annet ble Hamlets verdensberømte utsagn fra 1605 "to be or not to be that' s the question..", i 1603 endret til "to be or not to be, I there's the point."

Websiden inkluderer mange av Shakespares mest kjente stykker som Løvenes Konge, En midtsommernattsdrøm, Hamlet, Romeo og Julie og Othello.

Bakgrunnmateriale som essay, kommentarer bilder og lydklipp er også med i samlingen.