TROVERDIG NETTFISKE: 13 ganger flere phishing-e-post og 80 prosent økning i falske «supertilbud». Sikkerhetsforskerne i Check Point mener Covid-19 og økt netthandel har skylda. Nå ber de folk om å være på vakt. 

Netthandelen øker - igjen!

Vi kjøper mer på nett enn aldri før. Reiser er populært, det samme er elektronikk. Vi kjøper også mer fra land som Kina og USA, kanskje uten å være klar over det.

Publisert Sist oppdatert

Vi handler på nett som aldri før. Og 2018 ser ut til å bli nok et rekordår når det kommer til nettshopping. Dette kommer frem i undersøkelsen Norsk E-Handel, som er utført av YouGov på vegne av DIBS. Undersøkelsen ble gjennomført blant 7.000 respondenter fra Norden. Rundt 1.000 av respondentene er bosatt i Norge.

Ifølge rapporten kommer norske forbrukere til å handle for totalt 144,8 mrd. kroner i løpet av året. Dette skal være en økning på hele 17 prosent fra i fjor. 

I årets rapport er det satt søkelys på nordmenns samlede forbruk på nettet. Man ser en sterkt stigende kurve, samtidig som konkurransen fra utlandet øker. Mer enn halvparten av nordmenn handler på nett fra land som Kina, Tyskland, USA og Storbritannia.

Reise på topp

- Det er fortsatt reiser som er livet for oss nordmenn, selv om også vare- og tjenesteforbruket går på høygir, det sier Johanna Tell, Head of Sales i DIBS Payment Services, i en pressemelding fra selskapet.

Hele 45 prosent av nordmenns nettforbruk går til kategorien Reiser. Henholdsvis 44 prosent og 35 prosent av oss har bestilt flybilletter og hotell i løpet av de siste månedene, og hele 46 prosent av oss kjøper tog- og bussbilletter på nett.

Skal vi tro undersøkelsen kommer vi i år til å kjøpe tog og bussbilletter på nett for mer enn NOK 6,5 mrd., som er en økning på 51 prosent siden i fjor. Hos transportselskapet Ruter går hele 60 prosent av billettsalget gjennom selskapets egen app. Salget av flybilletter på nett vil komme på NOK 25 mrd.

Dyr elektronikk?

Hele 58 prosent av norske forbrukere handler klær, sko og tilbehør på nett, og disse produktene utgjør den mest populære varekategorien med god margin. Samlet kommer vi i år til å bruke mer enn NOK 9 mrd. på nett på denne posten, heter det i meldingen.

Målt i kroner og ører er det imidlertid elektronikken som inntar førsteplassen i denne kategorien: i løpet av 2018 kommer vi til å bestille datamaskiner, mobiltelefoner, nettbrett, fjernsyn og høyttalere for mer enn NOK 10 mrd.

På tredjeplass i varekategorien finner vi mat og dagligvarer, som 20 prosent av oss fra tid til annen handler på nett. Det er en økning fra i fjor, da 15 prosent svarte det samme. Samlet kommer vi i år til å bruke mer enn NOK 6,5 mrd. på dagligvarehandel på nett – 26 prosent mer enn fjoråret.

- Abonnementer blir stadig mer populære. Selv om det fortsatt er TV- og musikkstrømming det går mest i, dukker det stadig opp nye forretningsideer. Årets analyse viser for eksempel at det er populært å abonnere på dyrefôr, og at det fra 2017 til 2018 har blitt 40 prosent flere nordmenn som abonnerer på matvarer. Mange e-forhandlere har forstått kunsten å gjøre det enkelt for forbrukeren og samtidig skape en forretningsmodell som sikrer løpende inntjening, forteller Tell, i meldingen.

Global e-handel

Rapporten – som gir et detaljert og statistisk bilde av e-handelen og hvordan den utvikler seg i Norge, Danmark, Sverige og Finland – har i årets utgave større fokus på nordmenns forbruk fremfor omsetningen i norske nettbutikker. Den gjenspeiler dermed i høyere grad forbrukeratferden enn bransjeutviklingen, og understreker en viktig trend: E-handelen anno 2018 har blitt global.

- Ifølge undersøkelsen har 56 prosent av norske forbrukere handlet hos utenlandske nettbutikker de siste 3 månedene. Det kan ikke understrekes tydelig nok hvor stor betydning utlandet og gigantiske internasjonale konkurrenter som Amazon, Ebay og Zalando har fått for norsk e-handel. Vi markerer dette i rapporten ved hjelp av en ny målemetode som utelukkende gjenspeiler nordmenns forbruk, og dermed hvor internasjonalisert og grenseløs nordmenns e-handel virkelig er, påpeker Johanna Tell.

Hun minner videre om at årets forbrukstall ikke kan sammenlignes med siste års omsetningstall.

Handler i blinde

I år kommer vi til å se en fortsatt vekst i den utenlandske netthandelen. Hele 56 prosent av nordmenn handler i dag hos utenlandske nettbutikker, og store globale aktører som Ebay, Amazon, Wish og Zalando har et godt grep om de norske forbrukerne.

Flere av de globale aktørene er flinke til å tilpasse nettbutikkene sine til de lokale markedene ved å oversette til lokalt språk, vise priser i lokal valuta og tilby kundestøtte på lokalt språk.

I mange tilfeller kan det dermed være svært vanskelig å legge merke til at man faktisk handler i utlandet. Den største av alle aktørene, amerikanske Amazon, har ennå ikke tatt steget inn på det norske markedet, selv om mange nordmenn allerede handler derfra.

Trusselen fra Amazon

- Nordiske forbrukere vil snart bli presentert for en ny aktør på e-handelsmarkedet: Denamerikanske giganten Amazon. I USA sitter Amazon på 44 prosent av all e-handel, og i Tyskland på imponerende 46 prosent. I de kommende årene vil Amazon også sette sitt preg på det nordiske markedet, og konkurransen vil selvsagt bli tøff for de nordiske nettbutikkene, spår Patrik Müller, e-handelsekspert hos DIBS Payment Services.

- Men Amazons inntreden i Norden er ikke nødvendigvis noe negativt. Tvert imot. I andre land har vi sett at Amazon får ehandelen til å akselerere voldsomt, rett og slett fordi de er til stede, og fordi de gjør online shopping enklere. Samtidig kan nordiske forbrukere se frem til raskere levering, lavere priser og et stort utvalg av produkter. Det er ikke den ting du ikke kan få på Amazon, sier han.