Showet er i gang

Showet er i gang

LAS VEGAS: Consumer Electronics Show åpnet onsdag. I år er det underholdning i hjemmet som er det store sammen med smartere boliger.
LAS VEGAS: Verdens største årlige messe for forbrukerelektronikk arrangeres for tiende gang. Den åpnet onsdag 18.00 norsk tid med hovedtale av Intels toppsjef Craig Barrett. Dagen før hadde Bill Gates sin opptreden; han er blitt et fast innslag "dagen før dagen".

Skuffende nok hadde verken Gates eller Barrett noen nyheter å komme med. I alle fall ingen som monnet. Mens Gates tidligere har benyttet CES til å lansere produkter og utkast til nye produkter, som Xbox, Tablet PC, Smartphone og Media Center PC, fikk vi denne gangen se et par nye spill til Xbox.

Gates, som i stedet for å tale, ble intervjuet av tv-verten Conan O'Brian, la vekt på fem ting som preger den digitale livsstilen og hjemmeunderholdning: Enheter og programvare for lyd, bilde, tv, spill og kommunikasjon, og da spesielt direktemeldinger.

Virker, virker ikke

Alle enhetene, enten de kombinerer flere oppgaver eller ikke, skal kunne styres med én fjernkontroll. Og de skal ha samme grensesnitt levert av Microsoft. Dessverre skar det seg da Gates skulle demonstrere dette. Han trykket og trykket på fjernkontrollen, men ingen ting skjedde.

-- Alt må virke sammen, sa Gates på Brundtlandsk vis, mens han pekte på at det ikke skulle stå på Microsoft.

-- Vi bruker seks milliarder i året bruker vi på forskning og utvikling. Om ting ikke fungerer i første versjon, så blir versjon to eller tre bra, mente Gates.

Maskinvare

Budskapet til Intels Barrett lå ikke så langt fra Gates'. Men som leverandør av grunnleggende maskinvare, la han vekt på andre ting som skal til for å innføre den digitale livsstil. Og det er prosessorer med to eller flere kjerner, som skal gjøre det mulig å spille spill samtidig som du snakker med venner og spiller av musikk. I én og samme enhet.

Kommunikasjonen mellom hjemmets forskjellige smarte enheter skal skje trådløst, og Intel har stor tro på Wimax, som har større båndbredde enn dagens standarder.

Ikke bare moro

Barrett snakket også om mer enn underholdning. Han demonstrerte -- ok, en Intel-ansatt hjalp han med det -- bruk av bevegelsessensorer slik at for eksempel eldre med dårlig hukommelse eller Alzheimer kan få et bedre liv. Systemet skal også kunne brukes til å holde øye med helsetilstanden og varsle ved kriser.

Husets server holder altså styr på hvor de forskjellige gjenstandene befinner seg, slik at du lett kan finne brillene om du har glemt hvor de er. Om du husker hvordan du bruker systemet, da.

Tettpakket

Etter Barretts tale var det tid for å besøke messehallene. Tross store dimensjoner, ble det raskt enorme køer og skikkelig trengsel. Lesere som kjenner Cebit i Hannover vil kjenne seg igjen, bortsett fra at det er mye bedre plass på Cebit.

I år er det rundt 120.000 besøkende på CES, som er lukket for publikum. Her er det kun bransjefolk og presse. Og vi er fra 110 land, så CES har sine ord i behold om at messen er internasjonal. Tross antallet besøkende, er det få kvinner. "Færre enn jeg så i Elton Johns utdrikkingslag", som Conan O'Brian sa det. CES varer frem til og med søndag 9. januar.