Siemens godt fornøyd med minus-år

Siemens godt fornøyd med minus-år

Resultatet falt, selskapet mistet 300 millioner i mobil-omsetning og staben er kuttet med 188 stillinger. - Et formidabelt år, sier norgessjef, Per Otto Dyb.

Han sikter til at omsetningen har vokst med 10 prosent, og det er sterkere enn noen gang for et gigantkonglomerat som Siemens, som la fram årsresultatet for 2005 i går. Tallene er gode også på prosjekter, som har vokst med 50 prosent, og offentlige kunder, som også er opp 50 prosent.

Men målet om fem prosent vekst på bunnlinjen er et stykke unna, selv regnskapsposten ny ordreinngang økte med 20,5 prosent. Og resultatet for den norske delen av Siemens-konsernet hadde en nedgang på 9,9 prosent.

- Vi er svært fornøyde med ordreinngangen, men ikke resultatet. Vi har også hatt en svak nedgang i bemanningen, sier Per Otto Dyb.

En "svak" nedgang utgjør faktisk 188 ansatte og tilsvarer en reduksjon i bemanningen på 7,3 prosent.

Mobiltap

Salget av mobildivisjonen til taiwanske BenQ har på kort sikt gitt full stans i mobilsalget og 300 millioner kroner i tapt omsetning. Siemens var på god vei til å bli markedsleder i Norge før dette salget, men internasjonalt var mobildivisjonen dårlig butikk.

Likevel holder Siemens en stødig hånd på rattet. Konsernet eier 50 prosent av BenQ, og virksomheten skal i Norge styres av den tidligere sjefen for Siemens mobildivisjon, Rune Tufte.

- Og jeg er styreformann, sier Dyb.

Selv om mobildivisjonen er skilt ut, er det ikke aktuelt å kvitte seg med andre deler av konsernet. Dyb bedyrer at et tettere samarbeid mellom divisjonene skal gi sterkere vekst i årene som kommer.

- Vi er et konglomerat, og det skal vi også være i fortsettelsen, lover Dyb.

Ny ledelse

Det har vært mye tumulter i it-delen av Siemens AS, Siemens Business Services (SBS), denne høsten. En anklage fra en ansatt om fakturafusk i forbindelse med Siemens' avtale med Forsvaret førte angivelig til oppsigelse, som igjen førte til arbeidssrettsak.

Avtalene med Forsvaret på drift og produktleveranser utgjør 15-20 prosent av SBS' omsetning, som var 758 millioner i 2005.

Til uka legger Siemens fram sin egen rapport om forholdet. Men allerede i høst ble hele toppledelsen skiftet ut. Siemens har tidligere benektet at dette hadde noen sammenheng med rettssaken. Computerworld har fått opplyst av en kilde som kjenner Siemens godt at det var Forsvaret som tok initiativ til å skifte ut ledelsen i SBS.

- Det avviser jeg kategorisk. Det er kun min beslutning. Det er klart at en situasjon med slik ommerksomhet ikke er heldig. Men Forsvaret selv har ikke bedt om eller forlangt dette på noen måte. Derimot var det viktig for oss å rydde og ordne opp i dette selv, og det har vi også kommunisert før. Forsvaret mener fortsatt at vi gjør en meget god jobb for dem, også på drift, sier Dyb til Computerworld.no.

Mye på spill

Mye kan uansett stå på spill når Forsvaret neste år skal fornye sin driftsavtale. Dyb vil ikke spekulere i hvilke konsekvenser det kan få for SBS dersom selskapet ikke lykkes med å vinne anbudsrunden for ny driftsavtale.

- Forsvaret hadde nok større betydning for oss før. Vi har nye store avtaler med blant andre Rikstrygdeverket og Politiet. Men det er klar at Forsvaret fortsatt er en viktig kunde for oss, og vi skal kjempe for disse avtalene, sier Dyb.