Sikker pakking av ferievesken

Sikker pakking av ferievesken

Vi ferierer med stadig større datakraft. Med enkle grep og rimelig tilleggsutstyr kan du sikre den også.
Det er ikke alle som har med seg pc, digitalt kamera, videokamera, pda og flere mobiltelefoner på ferie. Men noen av oss har. Og da bør vi passe godt på. En ting er at du neppe er godt nok forsikret. En annen er at du risikerer å miste bilder eller video. Eller ikke får gjort flere opptak.

Jeg har selv bitter erfaring etter innbrudd. Både med alt styret det medfører i ferien, og alt styret med forsikringsselskapet etterpå. Det siste skal jeg la ligge, og heller fortelle deg hva som var det verste å bli frastjålet: Strømforsyninger og batteriladere!

Tro meg. Du har maks et par dager på deg til å skaffe ny lader før mobilen slukner. Og med mindre du er på storbyferie i Europa er det ikke trivielt å få tak i akkurat den du skal ha. Mobilladere er ofte så rimelige at det kan være lurt å ha med en ekstra hjemmefra.

Hvor lenge varer videokameraet før det må ha strøm utenfra? Ikke lenge. Du kan glemme å få fatt i riktig strømforsyning i denne ferien. Og prisen er gjerne slik at du ikke holder deg med en reserve. Du må derfor vokte på laderne dine vel så nøye som utstyret som bruker dem.

Ta kopi

Sikkerhetskopiering gjelder også digitalkameraet. I alle fall hvis du bryr deg om feriebilder og -videoer. Har du med deg pc-en kan du kopiere fra kameraet til den. Har du ikke, kan du kanskje få lagret bildene fra en internettkafé. Da må du ha med kabelen til kameraet. Eller en kortleser med usb-plugg.

Og så må du ha et sted å overføre bildene. Du finner gratis albumtjenester blant annet hos flere norske aviser. De er ikke laget for at du skal hente bildefilene ned igjen senere, men kjøpe papirkopier. Du kan også ofte overføre bilder til hjemmeområdet ditt hos internettleverandøren din. Sjekk det ut på forhånd.

Ellers kan du jo skaffe deg en epost-konto hos Yahoo. Der kan du ha vedlegg på inntil ti megabyte, og totalt lagre 100 megabyte. Men du må altså legge det inn som epost. Da er det litt enklere med Yahoo Briefcase som gir deg 30 megabyte rent lager. Bravenet gir deg 20 megabyte lagring gratis. Det finnes flere; poenget er å lagre feriebildene på internett.

En annen strategi kan være å kjøpe flere små minnekort til kameraet i stedet for ett stort. Prismessig er vi vel ikke der ennå, men det er en tiltalende tanke. Flashminne tåler alt utenom vann og er lette å oppbevare. Og rote bort.

Ta kopi igjen

Har du med deg pc-en og gjør viktige ting på den i ferien, bør du vurdere en ekstern harddisk til å ta sikkerhetskopier på. Og så oppbevare den et helt annet sted enn pc-en. Dagens løsninger er ikke større og tyngre enn at de går i en jakkelomme eller håndveske.

Vil du kommunisere, må du ha kabler. Jeg har flere ganger brukt Bluetooth og kommunisert via gprs på mobiltelefonen. Men det tror jeg er mer fordi jeg kan enn fordi jeg vil. En alminnelig telefonlinje er tross alt raskere. Foruten modemkabel kan det være lurt å ha med seg en vanlig nettverkskabel. Det er særlig på hoteller at den kommer til nytte.

Lommemaskinen, pda-en, er i grunnen den som sikkerhetsmessig er enklest å ha med å gjøre. Har du "hemmelige" data, sørg for at de er kryptert. Ellers må du huske laderen. Og synkroniseringsenhet hvis du har med pc-en. Blir pda-en stjålet eller ødelagt vil forsikringsselskapet etter min erfaring sette seg på tverke, men har du råd, kjøper du en ny når du kommer hjem.

Og da er det jo bare å legge tilbake sikkerhetskopiene, ikke sant?