10 000 XP-maskiner angrepet

10 000 XP-maskiner angrepet

Feil avslørt av Google gir masseangrep mot XP-maskiner.

En feil som ble publisert av en Google-ansatt i forrige måned, har ifølge Microsoft angrepet over 10 000 datamaskiner med Windows XP.

LES OGSÅ:

Tvinger XP-brukerne til Windows 7

For nesten en måned siden publiserte en ansatt i Google informasjon ved en feiltagelse om en alvorlig feil i Windows XP som kan brukes for lynangrep (zero day-angrep). Utgivelsen av detaljene omkring feilen er blitt kritisert av sikkerhetseksperter, som mener Microsoft ikke fikk sjansen til å komme med en oppdatering for detaljene om feil var blitt offentlig kjent.

Utnytter sårbarheter

Microsoft har nå kunngjorde at selskapet har registrert over 10 000 angrep på datamaskiner som kjører Windows XP. Angrepene bruker Microsofts sårbarheter som ble avslørt av Googles forskere tidligere forrige måned.

LES OGSÅ:

Hackere angriper Windows XP

- Først skulle sikkerhetseksperter undersøke problemet og så skulle vi prøve å skape en trygg eksperimentering med sikkerhetshullet. Siden 15. juni har vi imidlertid sett en drastisk økning av hackere som utnytter sikkerhetsproblemet, skriver Microsoft i et blogginnlegg.

Ifølge Microsoft er angrepene mest utbredt i Russland og Portugal, men også i USA, Tyskland og Brasil har datamaskiner blitt påvirket betydelig.

LES OGSÅ: Norges råeste pc

Flere angrep i slutten av juni

Sikkerhetsselskapet Symantec bekrefter at mengden av angrep økte mot slutten av forrige uke.

- Symantec har registrert økt aktivitet rundt dette sikkerhetshullet. Rundt den 21. juni begynte angrepene å ta av, og vi så en topp rundt 26. juni. Etter dette har det roet seg litt, sier en talsmann for Symantec.

Ifølge Microsoft kan sikkerhetshullet brukes til å installere uønsket kode og trojanere hos brukerne som blir angrepet. Det finnes ennå ikke noen oppdatering som retter opp i problemet, men Microsoft har funnet en midlertidig løsning som hjelper Windows XP-brukere å beskytte seg.

LES OGSÅ:

Microsoft med supertynt tastatur

Den neste sikkerhetsoppdateringen fra Microsoft blir lansert 13. juli, hvis alt går etter kjøreplanen. Microsoft har ennå ikke bekreftet om selskapet kommer til å slippe en feilretting for å tette sikkerhetshullet.

Les om:

Sikkerhet