18 store it-selskaper saksøkt

18 store it-selskaper saksøkt

Facebook, Twitter, Apple og 15 andre selskaper er saksøkt for tyveri av adresselister.

Tretten personer har denne uken gått sammen om et gruppesøksmål mot 18 selskaper som beskyldes for å distribuere personvernkrenkende mobilapplikasjoner.

I søksmålet anklages Facebook, Twitter, Apple og 14 andre selskaper for å drive smuginnsamling av data fra adressebøkene til millioner av smarttelefonbrukere, uten tillatelse og uten å opplyse om datainnsamlingen.

”De saksøkte – flere av verdens største og mest innflytelsesrike teknologi- og sosiale nettverksselskaper – har dessverre distribuert og solgt mobilprogramvare som, når installert på en trådløs mobil enhet, i smug samler inn, laster opp og ulovlig stjeler eierens adressebokdata uten eierens viten eller samtykke”, heter det i søksmålet.

Men alle de andre gjør det jo...?

App-utviklerne som trekkes for retten er Path, Twitter, Facebook, Beluga, Yelp, Burbn, Instagram, Foursquare Labs, Gowalla, Foodspotting, Hipster, LinkedIn, Kirk Interactive, Rovio (spillutvikleren bak "Angry Birds"), og "Cut the Rope"-utviklerne ZeptoLab, Chillingo og Electronic Arts.

Videre kreves det i søksmålet et permanent rettslig forbud mot slik datainnsamling, og at all personlig informasjon som er samlet inn av mobilapplikasjonleverandører frem til nå skal destrueres

De fleste av saksøkerne er fra Austin i Texas, og søksmålet ble fremsatt for Distriktsdomstolen i Vest-Texas tidligere denne uken, skriver Computerworlds nyhetstjeneste. De beskriver seg selv i søksmålet som brukere av Apples Iphone og Android-baserte smarttmobiler.

- Unnskyld, vi gjorde en feil...

Et av selskapene som trekkes for retten er den sosiale nettverkingstjenesten Path, som forrige måned ble presset til å komme med en offentlig unnskyldning da det ble kjent at selskapets dagbok-app for iOS og Android i det skjulte samlet inn adressebokdata.

Les saken om Path: Appene stjeler kontaktlisten din

I Path's "Unnskyld, vi er lei oss"-beskjed på nett erkjenner selskapet den utidige datainnsamlingen, men bedyrer samtidig at informasjonen bare skal ha blitt brukt til å bedre kvaliteten på venneforslagene applikasjonen foretar.

Søksmålet denne uken synes å være inspirert, i alle fall delvis, av en artikkel i New York Times i februar som satte søkelys på Path og andre selskaper som driver skjult nedlasting av brukernes adressebøker. Artikkelen, Mobile Apps Take Data Without Permission, er sitert en rekke ganger i søksmålet.

Verken Apple, Facebook, Yelp eller Foursquare har så langt villet kommentere søksmålet overfor Computerworlds nyhetstjeneste.