20 prosent av alle Mac-er har Windows-virus

20 prosent av alle Mac-er har Windows-virus

Formidler Windows-skadevare uten å vite det.

Det har vært mye oppmerksomhet rettet mot Mac-sikkerhet den siste tiden, etter at trojaneren Flashback infiserte et uvanlig stort antall brukere verden over.

Apple har i den anledning fått kritikk for å ikke ta Mac-sikkerhet på alvor, det samme gjør brukerne. Faktum er at OS X ikke er noe spesielt sikrere enn Windows, mange hevder at det snarere er tvert i mot, men antall sikkerhetstrusler er færre på Mac-fronten.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av sikkerhetsselskapet Sophos er det imidlertid Windows-skadevare som er den store faren på Mac-fronten. Selskapet hevder at én av fem Mac-er infisert med Mac-virus, mens bare én av 36 er infisert med skadevare spesielt laget for OS X.

Sophos samlet inn statistikk fra 100 000 Mac-er som hadde kjørt deres gratis antivirus og fant at 20 prosent av maskinene hadde en eller flere typer Windows-skadevare.

Windows-skadevare som er lagret på en Mac er inaktiv og kan ikke gjøre noen skade, hvis ikke maskinen har WIndows installert som et andre operativsystem, skriver Macworlds nyhetstjeneste.

Skadelige filer kan i tillegg overføres av Mac-brukere til Windows-maskiner uten deres kjennskap via fildeling, usb-minnepinner, eksterne harddisker og andre type medieenheter som kan kobles fra maskinen.

- Mac-brukere må likevel sikre seg!

- Noen Apple-brukere blir kanskje lettet over å høre at det er syv ganger så sannsynlig at de har Windows-skadevare på sine Mac-er som Mac OS X-spesifikke trusler, men det bør de ikke være. Det Mac-brukere virkelig må gjøre er å beskytte maskinene sine nå (det finnes virkelig ingen unnskyldning, gratis antivirus finnes for private Mac-brukere), ellers risikerer de at skadevareproblemet på Mac-er blir et like stort problem som på Windows-pc-er i fremtiden, skriver sikkerhetsforsker i Sophos, Graham Cluley, i et blogginnlegg.

Ifølge tall fra Sophos var 2,7 prosent av de 100 000 analyserte maskinene infisert med OS X-skadevare. Hele 75 prosent av dem var Flashback-trojaneren som vi har skrevet mye om her på Macworld.

Den ferskeste Flashback-varianten som dukket opp i slutten av mars og spredte seg via en sårbarhet i Java, klarte å infisere nesten 700 000 maskiner, skriver Macworlds nyhetstjeneste. Det har vært mye frem og tilbake på det nåværende tallet, men et sikkerhetsselskap kalt Doctor Web hevdet i forrige uke at rundt 650 000 maskiner fortsatt var infisert.

Les om:

Sikkerhet