50 skadelige apps i Android Market

50 skadelige apps i Android Market

200.000 kan ha lastet ned applikasjoner som kan ta kontroll over telefonen.

Google har fjernet over femti skadelige applikasjoner fra applikasjonsbutikken Android Market den siste uken.

Det er oppdaget trojanere som kan stjele informasjon og gi hackere full kontroll over angrepne telefoner, skriver Computerworlds nyhetstjenste.

Lå ute i fire dager

De infiserte applikasjonene inkluderer alt fra spill til bildebehandlingsprogrammer, systemapplikasjoner og praktiske verktøy. Samtlige har ligget tilgjengelige i Android Market i rundt fire dager før Google tok affære.

I løpet av denne perioden ble applikasjonene lastet ned mellom 50.000 og 200.000 ganger, ifølge sikkerhetsselskapet Lookout.

Mange av applikasjonene er i utgangspunktet ufarlige, men har blitt lastet ned av kriminelle som har utstyrt dem med skadelig programvare. Applikasjonene har så blitt publisert på Android Market igjen, skriver Droid-life.com.

Android-brukere må følge med

Seniorrådgiver Hans Marius Tessem ved Norsk senter for informasjonssikring (Norsis), sier til Computerworld at det Android-brukere løper større risiko for å støte på slike problemer enn for eksempel Iphone-brukere.

Alt som legges ut i Apples App Store er nemlig strengt kontrollert og må godkjennes før applikasjonene kan tas i bruk. Det samme er ikke tilfelle i Android Market.

- Android-brukere må være bevisst på hvilke applikasjoner de installerer på telefonen, og følge med på hvilke funksjoner en applikasjon ber om tilgang til, sier Tessem.

Det er grunn til å være på vakt dersom for eksempel en alarmklokke-applikasjon ber om tilgang til private data som kontaktlisten din, eller spør om å kunne sende og motta sms-beskjeder.

- Vi er på mange måter opplært til at det ikke er noen fare ved å laste ned telefonapplikasjoner. Hackere kaller det ”1999-faktoren”, det vil si at mobilbrukere er på et tilsvarende nivå som pc-brukere var på i 1999 når det gjelder bevissthet rundt datasikkerhet, forklarer Tessem.

Det kan være lurt å installere antivirusprogramvare på telefonen.

Se hele listen over infiserte programmer på neste side!

Les om: