8 gratis sikkerhetsprogrammer

8 gratis sikkerhetsprogrammer

Her er 8 programmer vi anbefaler for å sikre deg mot hackere og ondsinnet kode.

Det finnes tusenvis av sikkerhetsprogrammer, og det finnes også en jungel av programmer som utgir seg for å være sikkerhetsprogrammer, men som i virkeligheten er ren svindel. Her er et knippe av PC World-redaksjonens anbefalte programmer for å sikre din pc.

Gode og gratis antivirusprogrammer

AVG Free
AVG Free er gratis, og har lenge vært en av redaksjonens favorittprogrammer for antivirus. AVG kommer også i en betalversjon som inkluderer en internettsikkerhetspakke, og som gir mer fullstendig beskyttelse. Klikk på linken for en test av begge to, og finn ut hvilken som passer best for deg.

Avast Home Edition Free
Gratis antivirus, antispionprogram og anti-rootkit.

Gode og gratis antispionprogrammer
Det er et par ting du bør tenke på når du installerer antispionprogram. Dersom du har Windows Vista eller nyere så er antispionverktøy inkludert i operativsystemet. Dersom du ikke har en antiviruspakke, men en internettsikkerhetspakke, så inkluderer den også antispionprogram.

Det er ingen antispionprogrammer som finner alle ondsinnede programmer, og det er ingenting i veien for å bruke flere antispionprogrammer, tvert imot så anbefaler vi det. Det farlige med antispionprogrammer er at det finnes masse falske antispionprogrammer på markedet. Et kjent triks blant de it-kriminelle er å lokke deg til en nettjeneste for gratis sikkerhetssjekk. Du kommer da til en svindelside som påstår at du har ondsinnet kode på pc-en din og lurer deg til å kjøpe et falskt antispionprogram, som i virkeligheten gjerne kan være det motsatte.

Windows Defender
En del av Windows Vista eller nyere. Kan lastes ned gratis for andre Windows-versjoner. Trykk link for å se demonstrasjonsvideo.

Lavasoft Ad-Aware Free
Den svenske produsenten kan reklamere med at de er størst i verden og har holdt på med dette i ti år.

Spybot Search & Destroy
Populært antispionprogram

Tryggere surfing

Du surfer rundt på jakt etter noe, og vet sikkert at en rekke nettsteder er satt opp med det formål å dytte ondsinnet kode inn på din pc. Websiden vil først sjekke kjente sikkerhetshull i operativsystem og nettleser, deretter alle innstikksmoduler. Hvordan vite hvilke sider du definitivt bør holde deg unna? Last ned en innstikksmodul.

McAfee SiteAdvisor for Firefox
En innstikksmodul som vil gi deg varsellampe når du er på en farlig webside eller får opp en farlig nettside blant søketreffene. SiteAdvisors agenter patruljerer nettet på jakt etter spionvare, adware, spam, virus, phishing, identitetstyveri og annet. Finnes også som innstikksmodul til Internet Explorer .

Spyware Blaster
Ikke et program som søker etter og renser bort spionprogrammer. Isteden hindrer det at de blir installert i det hele tatt, blant annet ved å hindre installasjon av ActiveX-spionprogrammer og ved å blokkere tilgangen til en lang liste med nettsteder som er kjent for sine tvilsomme hensikter.

Gratis brannvegg
I Windows XP og nyere er brannvegg inkludert. Enkelte internettsikkerhetspakker har brannvegger av den mer irriterende og brysomme sorten, der brukeren må ta stilling til en rekke spørsmål han knapt har forutsetning til å forstå, for eksempel er det vanlig å bli spurt for hvert eneste program om det skal gis tilgang til Internett, men når det ikke er programnavnet man blir spurt om, men noe av typen "NAV32.exe" så er de fleste brukere sjanseløse, og oppdager fort at det eneste som gjør at ting virker som det skal er å trykke ok på alt. Men noen liker å ha en brannvegg de føler de kan konfigurere i alle bauger og kanter. Da er ZoneAlarm valget.

ZoneAlarm
Klassikeren, med titalls millioner brukere.

Programmer ikke nok
Men antivirus og antispionvareprogrammer er ikke nok. Du må bli en sikkerhetsbevisst pc-bruker og holde programmene dine oppdatert, og det finnes gode nettjenester for å sjekke din egen sikkerhet. LES DERFOR OGSÅ: Antivirus ikke nok - 10 tips til sikrere pc .

Les om:

Sikkerhet