ACTA-avstemning i Europaparlamentet

ACTA-avstemning i Europaparlamentet

Motstanderene regner med seier når det omstridte forslaget skal opp for avstemning i Europaparlamentet.

Europaparlamentets handelskomité avviste et forslag om å sende ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) gjennom EUs høyeste rettsinnstans, European Court of Justice (ECJ) tirsdag denne uken.

Komitéen nedstemte forslaget med fem stemmer for og 21 i mot.

Dermed kan vi forvente å se en avstemning i ACTA-saken allerede i sommer, melder Computerworlds nyhetstjeneste.

Desperat forsøk

Organisasjoner som arbeider for å bevare og beskytte digitale rettigheter i Europa sier forslaget om å sende ACTA gjennom ECJ ikke er annet enn et desperat forsøk på å utsette avgjørelsen, og de er veldig fornøyde med resultatet.

Europakommisjonen som har satt sammen den kontroversielle loven har allerede oversendt lovteksten til ECJ i håp om å få rettens støtte til å få forslaget igjennom.

Dersom ACTA nå blir nedstemt i Europaparlamentet vil det hele være uvesentlig, for EU kan uansett ikke anerkjenne loven uten støtte i parlamentet.

Det hjelper å protestere

Motstanden mot ACTA har virkelig klart å mobilisere grasrota over hele Europa, med protester i flere større byer over hele kontinentet.

Les mer:

Europeisk kamp om ACTA

Under ACTA vil land i EU blant annet ha mulighet til pålegge internettleverandører å lagre og overgi detaljert informasjon om kunder som er antatt å ha delt rettighetsbeskyttet materiale til innehaveren av opphavsretten.

Med andre ord vil loven tvinge nettleverandørene til å ta rollen som uoffisielt nett-politi. Dette henger ikke helt på greip, mener motstanderene, som frykter for svekket personvern og øket overvåking på nett.

Flere av lovens tidligere støttespillere har hørt på protestene og trukket sin støtte til Acta.

Motstanderne håper at avstemingen som vil finne sted i løpet av sommeren skal bli den siste spikeren i kista for ACTA.

Det ser lovende ut for de håpefulle motstanderne. Forrige gang forslaget var oppe for diskusjon i Europaparlamentet gikk det igjennom med 331 stemmer for og 294 mot. 11 stemte blankt.

Les om:

Sikkerhet