Adobe spionerer på deg

Adobe spionerer på deg

Hver gang du starter et program fra Adobe sendes informasjon om dine datavaner til et selskap som jobber for Adobe.

Mange utviklingsselskaper som utvikler gratisprogrammer benytter seg av reklame og komponenter som rapporterer om dine datavaner til en tredjepart. Det er slik utviklerne bak gratisprogrammene tjener sine penger. At spionprogrammer er utbredt blant gratisprogrammer er altså ingen hemmelighet. Men at programmer som koster penger, benytter seg av de samme metodene er ikke fullt så utbredt.

Nettstedet Uneasysilence melder at Adobe har et samarbeid med brukeranalyseselskapet Omniture. Dette selskapet driver med blant annet innsamling av oppførselsesdata som for eksempel hvor ofte, hvor lenge og hvilke nettsider du besøker hver gang du bruker nettleseren. Deretter sendes disse dataene tilbake til Omniture. Dette er altså bare noe av hva Omniture driver med.

Nøyaktig hva Omniture gjør for Adobe er foreløpig ikke kjent. Men Uneasysilence skriver at hver gang man starter et program i Adobes CS3-pakke, opprettes det kontakt med adressen 192.168.112.2O7.net som viser seg å være eid av nettopp Omniture. (Merk deg at det er stor "o" i adressen, ikke en null, red. anm.)

Rådet fra Uneasysilence er foreløpig at man bør slutte å bruke Adobes programmer dersom man er bekymret for sin integritet. Men det finnes ulike måter å hindre at det opprettes kontakt mellom din maskin og den overnevnte adressen. En måte ifølge våre kolleger i Techworld i Sverige er å følge bruksanvisning som gis her.

Vi anbefaler våre lesere som er bekymret, å svartliste den oppgitte IP-adressen i brannmuren som sitter bredbåndsruteren din eller i brannmuren som kjører lokalt på din maskin.

Les om:

Sikkerhet