Advarer mot Chrome

Advarer mot Chrome

Det er ikke bare bloggere som er er skeptiske til Googles kontroll over private data. Nå går både interesseorganisasjoner og tyske myndigheter ut og advarer mot nettleseren.

Google Blogoscoped, bloggen som var først på banen med nyheten om Googles nye nettleser Chrome, melder nå at tyske myndigheter advarer mot å bruke nevnte nettleser. I en artikkel skriver Berliner Zeitung at den tyske stats kontor for informasjonssikkerhet advarer mot å bruke Chrome.

Grunnen er både fordi Chrome er et uferdig produkt, og fordi de synes det er risikabelt at ett firma samler så mye data gjennom sine tjenester: søk, e-post, og nå nettleser. Google dekker nå alle viktige områder av nettet, sier de.

Privatlivet i en boks
EFF
, en non-profit organisasjon som blant annet jobber med ytringsfrihet og privatliv på internett, har også gått ut og advart mot å bruke Google Chrome. Grunnen er Chromes såkalte " Omnibox", et kombinert adressefelt og søkeboks.

Det EFF syns er bekymringsfullt med Omnibox er at alt brukeren skriver inn blir sendt til Google, også før brukeren trykker på Enter-knappen. Grunnen er at Google skal kunne gi deg søkeforslag som dukker opp under Omnibox.

LES OGSÅ: Flere sikkerhetshull i Chrome

Ikke helt som i Firefox

Dette er samme type funksjon som lenge har eksistert med Google og Wikipedias søkemotorer i Firefox sin søkeboks, og som nylig ble innført på google.com. Men det som selvsagt gjør det mer bekymringsfullt i Omnibox enn på disse andre stedene er at der skriver man også inn vanlige URLer, noe de fleste nok, uten å tenke over det, tar for gitt at er helt privat.

Google har sagt at de vil lagre to prosent av alle dataene de samler inn via Omnibox, sammen med IP-adressen til maskinen de fikk dem fra.Om du liker Chrome, men ikke liker at Google stadig samler seg opp større lagre av personlig data om deg, så skal det i utgangspunktet være mulig å slå av Omnibox sine søkeforslag slik: Høyreklikk i Omnibox, velg Rediger søkemotorer, og fjern haken fra boksen Bruk forslagstjenesten.. Da vi forsøkte å følge oppskriften, var imidlertid ikke dette mulig.

Sikkerhet