Advarer mot dataangrep under OL

Advarer mot dataangrep under OL

It-sikkerhetsmiljøet i Norge er på tå hev foran lekene, og oppfordrer til økt aktsomhet mot svindel-epost og hackingforsøk.

Flere leverandører av sikkerhetssystemer advarer mot økt hacking- og svindelaktivitet foran OL i Beijing, som begynner fredag. Datakriminelle ser muligheter i de store begivenhetene.

- Vi har økt beredskapen under OL, og følger trafikken og mediene tett, sier Frank Stien, daglig leder for Telenor sikkerhetssenter.

Hans team overvåker trafikken for en rekke større bedrifter, og ser i økende grad angrep som stammer fra Kina. Selv om det ikke er oppdaget noen større angrep med store konsekvenser for Europa så langt, ser Telenor at det kan komme mer under lekene.

- Vi ber folk være ekstra på vakt under OL, fordi det sannsynligvis vil bli sendt ut større mengder phishing- og svindel-eposter under lekene, sier Stien.

LES OGSÅ: Frykter hackerkrig under OL

Ifølge Stien er kineserne nå redde for større dataangrep under OL. Store selskaper som Youtube og Microsoft skal overføre lekene på nett, og myndighetene frykter for koordinerte angrep som kan lamme infrastrukturen og dermed tjenestene.

Watchcom driver også overvåkning og hendelseshåndtering, og setter på ekstra monitorering under lekene. De kan bekrefte at det er en større trussel under OL.

- Det er all grunn til å være ekstra oppmerksomme. De normale forhåndsreglene må man absolutt ta, sier sikkerhetskonsulent Preben Nyløkken i Watchcom.

Han viser til store arrangement som Super Bowl, der det tidligere er registrert angrep.

- Vi har sett det under store begivenheter, det er da mange som forsøker seg, sier han.

Både Nyløkken og Stien understreker at det så langt, heldigvis, ikke er oppdaget noen større angrep knyttet til lekene.

LES OGSÅ: Hackere tester OL-systemer

Nasjonal sikkerhetsmyndighets (NSM) sikkerhetssenter NorCERT passer også ekstra godt på rundt OL-tider.

- Vi er bevisste på at det under slike større arrangmenter er større hackeraktivitet. De utnytter interessen til folk, sier assisterende direktør Christophe Birkeland i NSM.

Norske NorCERT er i samarbeid med en rekke nasjonale CERT-er (nasjonale koordineringssentre som håndterer alvorlige dataangrep) rundt om i verden. I anledning OL er det sikret direkte varslingslinjer til den kineske CERT-en, slik at Norge blir varslet med en gang noe er på ferde.

Les om:

Sikkerhet