Advarer mot dødsmeldinger

Advarer mot dødsmeldinger

Sms ved rattet gir 23 ganger større risiko for ulykke.

Det er neppe en overraskelse, men en ny amerikansk undersøkelse viser man ha større risiko på en ulykke når man bruker sms mens man kjører bil.

Ifølge undersøkelsen er risikoen for ulykker er hele 23 ganger større for bilister som taster meldinger på mobiltelefonene sine mens de kjører.

Undersøkelsen er gjennom ført av Virginia Tech Transportation Institute.

- Sett på katastrofale bilulykker i det siste, er det skremmende at det er mye misforståelse og feilinformasjon rundt bruk av mobiltelefon bak rattet. Vi håper at denne undersøkelsen vil bidra å endre holdninger. Det kan redde liv, sier doktor Tom Dingus, direktør ved Virginia Tech Transportation Institute.

LES OGSÅ:

Fotballbane

Forskerne har montert kameraer i bilene til forsøkspersoner, og analysert hvor bilistene ser når de foreta ulike handlinger. På listen var skriving av tekstmeldinger, snakke i mobiltelefonene eller lete etter gjenstander.

Resultatet viser at handlinger hvor føreren er nødt til at ta oppmerksomheten vekk fra veien, er de farligste.

Hvis man sitter og skriver en beskjed med mobilen, går det i gjennomsnitt 4,6 sekunder mellom hver gang man ser på veien. I det tidsrommet har bilen beveget seg avstanden som lengden på en fotballbane ved en hastighet på 120 km/t. Altså mer enn nok til å kræsje.

Stemmeaktivert

Det foreslås i rapporten at det bør forbys å sende sms-beskjeder mens man kjører. Det er langt farligere å sende tekstmeldinger med telefonen enn å føre en telefonsamtale ved rattet.

Det betyr for øvrig lite om man holder telefonen i hånda eller bruker et headsett. Kun et ekte stemmeaktivert håndfritt system kan redusere risikoen.

Risikoen er også aldersbetinget. Unge mennesker som ikke har hatt lappen lenge, har større risiko enn eldre, mer erfarne bilister. Derfor foreslås det å være strenge i forbud mot unge bilbrukere

LES OGSÅ:

Lovlig håndfritt utstyr

- Enhver bruk av mobiltelefoner under kjøring bør forbys av tenåringer som nettopp har fått kjørerkort, konkluderes det.

Den generelle konklusjonen er at alle handlinger som fjerner bilistens blikk fra veien bør unngås.

I Norge er det allerede forbudt å bruke en håndholdt mobiltelefon under kjøring. Trygg trafikk påpeker på sine hjemmesider at selv om du bruker lovlig håndfritt utstyr, tar selve samtalen litt av oppmerksomheten vekk fra trafikken og kjøringen. Du bør derfor unngå å snakke i telefonen når trafikken er tett og krevende.

Les om: