Advarer mot falske wifi-nettverk

Advarer mot falske wifi-nettverk

- Det er nok av kriminelle der ute som ønsker å få tilgang til sensitiv informasjon på smarttelefonen, advarer administrerende direktør Thomas Lillebø til IT-Bransjen.

Han bekymrer seg over at privatmarkedet ikke tar sikkerhet på alvor.

Ifølge salgsstatistikk fra Netcom er ni av ti telefoner som selges i dag smarttelefoner. Med tanke på hvor mange som bruker smarttelefonen til sensitivt bruk blir det ekstra viktig å tenke sikkerhet.

Skummel utvikling

Lillebø bekymrer seg spesielt for kriminelle som setter opp falske trådløse nettverk.

- Mange smarttelefoner kobler seg automatisk opp mot trådløse nettverk. Jeg vil anbefale alle å sjekke hvilket nettverk de er på. Er du på en cafe eller restaurant, sjekk om stedet har eget nettverk og koble deg opp mot det, sier han.

Han understreker at det er et kjent problem at kriminelle logger informasjon gjennom et falskt nettverk og skulle gjerne sett at smarttelefonen ble passet like godt på som lommeboken.

- Telefonen kan mistes eller stjeles lettere enn pc-en, men likevel så sikrer vi den ikke like godt, forklarer han.

Installer sikkerhetsprogram

Lillebø tror også at sikkerhet ved hjelp av passord i tillegg til pin-kode og installering av et godt sikkerhetsprogram vil bidra til å minske risikoen for å bli utsatt for kriminalitet.

- Det er veldig greit å ha et sikkerhetsprogram som sjekker programvaren, sier han.

Et annet problem er at folk stoler blindt på apps som de laster ned.

- Det er viktig å sjekke vilkårene og ikke stole blindt på at det er sikkert. Det eksisterer også programmer som kan scanne appene for virus, sier han.

Bedre i bedriftene

Administrerende direktør Knut Øyvind Blystad-Dammen i selskapet Protego opplever derimot at bedriftskundene tar flere forhåndsregler enn tidligere.

- En del av våre bedriftskunder benytter seg av tyverisikring. Det betyr at vi kan spore opp telefonen med gps, sperre telefonens innhold, ikke bare sim-kortet, eller slette alt innhold. Her merker vi at interessen blir stadig større. Flere bedrifter inkluderer mobiltelefoner i deres sikkerhetspolicy, sammen med øvrig it-infrastruktur, sier han i en pressemelding.

Han understreker at det er noen forhåndsregler som bør ivaretas i alle bedrifter.

- Passord for hver pålogging mot e-postkontoen i kombinasjon med låsing og mulighet for sletting av telefonens innhold fra avstand er alfa og omega for et akseptabelt sikkerhetsnivå, avslutter han.

Les om:

Sikkerhet