Advarer mot hurtig nettkobling

Advarer mot hurtig nettkobling

Elektroniske julegaver kan bli en sikkerhetsfelle. Slik unngår du datakrisene.

Så var det jul igjen. Mens de fleste andre hviler er det full aktivitet på virusfronten. For under treet var det mange pakker som kan kobles opp på nett. Og det kan straffe seg å være for utålmodig, mener sikkerhetsselskapet Norton Symantec.

Ifølge selskapet kan elektroniske julegaver som knyttes til nettet fort bli en sikkerhetsfelle. Uten beskyttelse kan disse gavene åpne dørene til hackere og virus, advarer selskapet.

Ifølge en undersøkelse som mer gjennomført i oppdrag for selskapet kan rundt en tredel av alle internettbrukere i år ha kjøpt en elektronisk julegave som kan koples til nettet. Dette gjelder alt fra mobiltelefoner, bærbare datamaskiner, nettbrett og spillkonsoller.

Og har ligger en fare, ifølge sikkerhetsselskapet. Mange blir for ivrige og kobler opp sine nye enheter uten ha gått gjennomsikkerhetsrutinene.

Utrolig raske

Alt for mange tror at det er bare jobbepc-en som må sikres mot ondsinnede programvare. Det er feil, ifølge Norton Symantec.

- Selv om trusselen mot Blu-ray-spillere, spillkonsoller og lesebrett fortsatt er forholdsvis liten sammenlignet med datamaskiner og mobiltelefoner, krever bruk av slikt utstyr på nettet høy grad av forsiktighet og sikkerhetsbevissthet, sier sikkerhetsspesialist Per Hellqvist i selskapet i en pressemelding.

Mange har allerede pakket opp slike gaver og koplet dem mot nettet uten å installere sikkerhetsprogrammer. Etter erfaring fra selskapet er ondsinnede personer utrolig raske med å ta over ubeskyttede enheter.

- Det er lett å bli for ivrig når man får slike gaver. Ubeskyttede nettilkoplede elektroniske julegaver kan få alvorlige følger. Det er viktig å informere om risikoen, slik at årets julegaver ikke får en bitter ettersmak med virusinfeksjon og identitetstyveri, sier Hellqvist.

Her er noen enkle råd:

  • Legg opp to brukerprofiler på datamaskiner – én som administrator når du installerer programvare og liknende, og én som bruker med begrensede rettigheter, slik at du ved nettsøk hindrer at virus og trojanere skal kunne fange opp dine rettigheter som administrator
  • Installer antivirusprogram.
  • Beskytt din smarte enhet - gjennom oppdatert sikkerhetsprogramvare og installer de siste patsjene og sikkerhetsfikserne som lanseres.
  • Surf i beskyttede trådløse nettverk – du må sikre ditt trådløse nettverk med passord og unngå å handle på eller gå inn på bankkonto i åpne nettverk.
  • Bruk alltid pinkode og velg sterke passord - med en gang du tar en ny enhet i bruk. Et sterkt passord inneholder minst åtte tegn som består av en kombinasjon av bokstaver, tall og andre tegn.

Kilde: Norton Symantec

Les om:

Sikkerhet