Advarer mot ny kortsvindel

Advarer mot ny kortsvindel

Svensk politi har funnet kredittkortterminaler inne i butikker som er klusset med av skurker.

I Sverige har svindelmetoden der skurker hacker kredittkortterminaler blitt stadig mer utbredt den siste tiden. I stedet for å svindle minibanker, retter angrepene seg altså mot terminalene inne i butikkene. Det er på lekebutikken Toys R Us i Malmö at metoden har blitt oppdaget, melder Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

En terminal var utstyrt med et falskt tastatur-lag som kunne fange opp pin-koden samt øvrig info om kortets magnetstripe, ifølge overinspektør Harald Runge. En liknende svindelsak ble også avdekket tidligere i år i flere butikker i Storbritannia.

Ifølge Runge er det andre gangen politiet har funnet en slik tiltuklet terminal i butikken. For tre måneder siden fant politiet et tilsvarende rigg med innebygd blåtannsender. 500-600 kort ble rammet, og uttak fra kortene ble gjort i Romania.

På nettet

Ifølge Frank Engelsman, en svindelekspert ved Ultrascan Advanced Global Investigations i Nederland, er det meget mulig at kortdataene fra svindelen allerede ligger til salgs på internett. Engelsman har funnet data om 400 billige, svenske kort til salgs på undergrunnssider i Russland. Han anbefaler derfor kunder som har handlet i butikken om å be banken sin om nye kort.

Før de kriminelle kjøper kortdata, tester de om kortet er sperret, ifølge Engelsman. Det gjør de ved å belaste små beløp på alle kortene, helst forskjellige beløp under 1 amerikansk dollar, som de donerer til politiske kampanjer. Engelsman sier Nederlands-bedriften har sett en oppsving i slik korttesting.

Sofistikert

Når det gjelder riggingen av selve svindelen har det utviklet seg til en sofistikert affære. Ifølge Engelsman bryter profesjonelle tyver seg inn i butikker om natta, rigger terminalene for så å stikke uten å etterlate spor.

Enkelte systemer er også tidsstyrt til de mest shoppingintensive tidspunktene på døgnet for å spare mest mulig batteri. De kan også rigges til å bare fange inn for eksempel bare American Express-kort, som er mye etterspurt i Nord-Afrika fordi det er bredere aksept for bruk av kortet der.

Mens enkelte slike svindelterminaler bruker GSM, bruker andre blåtann slik at skurken må returnere til åstedet for å samle inn datafangsten.

Les om:

Sikkerhet