Advarer mot sommervirus

Advarer mot sommervirus

Nordmenn i feriemodus er slepphendte med sikkerheten, mener Norsis. Her er tipsene for en virusfri sommer.

- Det er mange fordeler med å ha med seg en bærbar pc i ferien. For eksempel får du sett og lagret bilder og video, eller skaffet oppdatert informasjon fra Internett. Men det er viktig å ta noen forholdsregler, sier seniorrådgiver i Norsis, Tone Hoddø Bakås, i en sikkerhetsvarsel som er utarbeidet i samarbeid med Symantec.

Hun mener at trådløse juksenettverk, det vil si nettverk som gir seg ut for å være trygge trådløse nett, fort kan bli en kilde til elendighet i sommer. Du merker lite, men all trafikk som sendes ukryptert kan leses på pc-en til juksemakeren. Det være seg brukernavn, passord, kredittkortnummer og sikkerhetskoder.

- Det finnes flere eksempler på at en bedrager setter opp falske web-sider og lurer internettsurfere til å åpne og logge seg inn. Om du da tar en tur i nettbanken og foretar overføringer, kan du gi en bedrager masse personlig informasjon – nok til at feriekassa plutselig er tom som følge av at bedrageren har brukt denne informasjonen, kommenterer Hans Peter Østrem i Symantec Norge.

LES OGSÅ: Avviser datalagringsdirektivet

De to aktørene advarer mot følgende sommertrusler:

- Trådløs surfing på ukjente nettverk. Spesielt om du blir bedt om å laste ned og installere en fil for at surfingen skal fungere.

- Hvis du benytter deg av mobiltelefonnettet / 3G, kan det være sikrere men også mye dyrere. Derfor bør prisene i det landet du befinner deg i sjekkes på forhånd, slik at kostnadene ikke kommer som en overraskelse når du kommer hjem.

- Ta sikkerhetskopi både før og underveis, og vurder om du bør kryptere hele harddisken for at ikke andre skal få tak i din informasjon. Dette gjelder spesielt om du tar med din bærbare maskin på ferie.

- Mange har mobiltelefoner som nesten er like avanserte som bærbare pc-er. Disse kan også bli infisert. Husk å skru av kringkasting av Bluetooth, og aktiver passordbeskyttelse for å få tilgang til mobilen.

LES OGSÅ: Bærbare sikkerhetsblemmer

-Tenk også på hva du bruker offentlige pc-er til i ferien. Vi anbefaler å unngå bruk av nettbank på slike pc-er, og slipp aldri kredittkortet ditt av syne om du bruker det til betaling. Ofte kan det være lurt å skifte kode både på nettbank og kort når du kommer hjem, i tilfelle noen har kikket deg over skulderen, avslutter Bakås i Norsis.

Les om:

Sikkerhet