Advarer mot surfing i ferien

Advarer mot surfing i ferien

Facebook og epost kan kjapt knabbes på lugubre nettkafeer.

- Vi får overraskende mange henvendelser fra personer som opplever at uvedkommende tar over og benytter deres kontoer på sosiale nettsamfunn og epost. Dessverre er det samtidig overraskende mange som ikke har tenkt gjennom sikkerheten før dette skjer, sier rådgiver hos slettmeg.no, Ole Morten Knudsen, i en pressemelding.

Maner til varsomhet

Han ber folk være varsomme når de sjekker sine digitale konti i ferien. Frem mot sommeren har mange kontaktet tjenesten fordi de har mistet tilganger til konti på nett.

- Jeg frykter at etter sommeren det vil bli flere slike henvendelser. Dessverre er det alt for mange på ferie som benytter seg av datamaskiner på nettcafeer eller åpne usikre nett når de logger seg på sine profiler. Uvedkommende kan da enkelt hente ut deres brukernavn og passord, sier Knudsen, som advarer:

- I de verste tilfelle glemmer en rett og slett å logge seg ut, eller krysser av for å forbli pålogget. Neste person som da benytter maskinen vil komme rett inn i deres konto og kan enkelt bytte passord og benytte denne fritt.

Også mobilvarsomhet

Hans råd er "vettig bruk av datamaskiner, trådløse nett og gode passord". Men Knudsen har også et råd for de som skulle ha vært uheldige.

- Mange tjenester, spesielt de viktigste eposttjenestene, gir brukerne mulighet til å sikre sine kontoer ved å legge inn sikkerhetsspørsmål, alternativ epostadresse hvor nytt passord kan bli sendt og telefonnummer. Dette er det svært mange som tar for lett på. Foruten dette er det kun korrekt brukernavn og passord som vil kunne verifisere at en konto faktisk er din. Mange risikerer da å aldri få tilgang til sin konto igjen om andre misbruker den, forteller Knudsen, som ellers henviser ti slettmeg.nos egen artikkel om sikring av de mest brukte tjenestene.

Et tredje råd angår mobiltelefoner, og går ut på å logge av nettsamfunn og andre nettkonti mens man er på ferie, eller i det minste slå på en form for kode ved tastelås om mobilen har en slik funksjon.

Les om:

Sikkerhet