Aktiv politihjelp fra Microsoft

Aktiv politihjelp fra Microsoft

Programvaregiganten skal ha bidratt til å redde hundrevis av barn fra overgripere.

Microsoft bruker mange millioner dollar i året på å utvikle sikkerhetsprodukter som selskapet gir bort til politimyndigheter. Bidragene gir ikke nødvendgvis noen avkastning, men er en god investering i selskapets omdømme og ikke helt uten fortjeneste-potensial.

I et intervju med Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste forteller Microsofts juridiske direktør Brad Smith om et møte med kanadiske politimyndigheter for tre år siden. De spurte selskapet om mer penger til et system for jakt på barneovergripere, Child Exploitation Tracking System (CETS).

- Jeg trodde egentlig ikke at vi kunne gjøre nok investeringer til å få fortgang i dette prosjektet, sier Smith.

Men da politiet viste ham hva de etterforsket, bilder av misbrukte barn helt ned i spedbarsalder, ombestemte han seg. Det ble umulig å si nei

Redder barn

Så langt har Microsoft og Smith bidratt med 10 millioner dollar til det kanadiske prosjektet. Microsoft vil ikke opplyse hvor mye selskapet har investert i kriminalrettslig teknologi totalt.

Siden oppstarten har CETS bidratt til å redde 138 barn, ifølge Smith. Programmet er utviklet i fellesskap av Microsoft Canada, Royal Canadian Mounted Police og Toronto Police Service.

Etterforskning av forsvinningssaker med barn er et av flere prosjekter der Microsofts Internet Safety Enforcement-team er engasjert. Dette er en arbeidsgruppe på 35 personer som jobber tett på poitimyndigheter verden rundt, ved bistå med programvare og informasjon i bekjempelsen av nett-kriminalitet som phishing og botnett.

Trygt er viktig

Selskapet holdt nylig en tre dager lang konferanse om temaet.

- Det er i Microsofts interesse å ha et trygt og sunt miljø rundt datamaskiner, sier Aaron Kornblum, en erfaren advokat som er med i Internet Safety Enforcement-avdelingen.

Avdelingen ble opprinnelig opprettet i 2001 som en respons på et stadig økende omfang av skadelige virus. I da er politistøtten viktig i forbindelse med at selskapet vil utvide omfanget av nettbaserte tjenester.

- Når vi ser på mulighetene på nettet og hva vi vil med programvare og tilknyttede tjenester, er vi avhengige av et mer pålitelig nett. Folk må føle seg komfortable på at deres sikkerhet og personvernet er ivaretatt, sier Peter Cranton, en av advokatene som styrer et globalt sikkerhetsprogram for Microsoft.

Interpol

Tiltakene og verktøyene er mange. Et av dem, som ikke selskapet en gang vil oppgi navnet på, er brukt til å spore opp personer som står bak phishing-angrep. Men ifølge politiet i Quebec i Canada, var dette verktøyet avgjørende for å spore opp et globalt botnett tidligere i år.

Et annet er Computer Online Forensic Evidence Extractor (COFEE), som passer inn på en USB-disk. Det brukes til å hente viktig informasjon raskt fra pc-er eid av kriminelle.

Men også hyllevare som samarbeidsprogramvaren Groove brukes av politimyndigheter. Blant annet skal Interpol ha effektivisert sitt arbeid ved hjelp av dette verktøyet.

I en sak nylig der en overgriper ble arrestert i Asia, ble Groove brukt til å knytte mannen til store mengder barnepornografi lagret på datamaskiner i Europa, i løpet av en time.

Les om:

Sikkerhet