Al-Qaida hacket og tatt av nett

Al-Qaida hacket og tatt av nett

Terrororganisasjonens nettsider og chat-forum lammet av hackere.

Terrornettverket al-Qaida har ikke lenger noen sikker, fungerende kanal på internett til å distribuere media og propaganda etter to nettangrep denne uken, ifølge en ekspert på terrorisme.

- Jeg kan ikke si helt sikkert hvordan eller hvorfor dette skjedde, annet enn at det ser ut som to tilsynelatende separate angrep på både domenenavnet og dataserveren som brukes av al-Qaidas forum, al-Shamukh, sier Evan Kohlmann i Flashpoint Partners i en epost til Computerworlds nyhetstjeneste onsdag kveld.

Denne typen koordinerte hendelser skjer vanligvis ikke tilfeldig, tilføyer Kohlmann.

Ingen å stole på

Andre jihad-forum på nettet gjør det fortsatt mulig for Al-Qaida å kommunisere med omverdenen, men organisasjonen stoler ikke fullt og helt på disse forumene, sier Kohlmann, som har studert Al-Qaida og andre terroristorganisasjoner i over ti år.

Tidligere denne uken rapporterte Kohlmann på Twitter at hackere hadde kapret hoveddomenet som brukes av Shamukhs chat-forum, som brukes til å spre propaganda på vegne av Al-Qaida. Senere meldte Kohlmann at hele nettstedet var utilgjengelig, og at ytterligere to toppnivå jihad-nettforum på mystisk vis også hadde blitt borte fra nett, inkludert det arabisk-språklige Ansar al-Mujahideen Network.

Kohlmann sier han er sikker på at Al-Qaida har backup-kopier av forumets database, og det er flere speilbildekopier av forumets materiale fortsatt tilgjengelig på nett, som aljahad.com/vb. Men det finnes altså ikke lenger noen sikker kanal som Al-Qaida kan stole på for å publisere nytt materiale.

- Enten må Shamukh gjenoppstå, hvis ikke må Al-Qaida etablere et direkte forhold til et nytt forum, mener Kohlmann.

Knakk krumtappen

Ifølge Kohlmann er Shamukh for øyeblikket selve krumtappen i nettverket, og han er overbevist om at Shamukh etter hvert vil erstattes av et annet forum, akkurat som Shamukh selv tok over for det tidligere toppnivå-forumet ”Al-Faloja” i fjor.

Lista over potensielle mistenkte som kan ha tatt knekken på Al-Qaidas nettkommunikasjonskanaler inkluderer hackere støttet av myndighetene i USA og England, samt uavhengige cyber-hacktivister, sier Kohlmann.

En hacktivist kjent for å drive med denne typen angrep er en som kaller seg th3j35t3r, eller oversatt fra leetskrift, The Jester.

The Jester beskriver seg selv på sin Twitter-profil som ”hacktivist for det gode. Blokkerer kommunikasjonslinjene til terrorister, sympatisører, fiksere, tilretteleggere, og andre generelle onde folk”. Men The Jester har ikke tatt på seg ansvar for å ha hacket Shamukh, hverken på Twitter-kontoen sin eller på sin blogg.

Les om:

Sikkerhet