Alle bedrifter rammes av dataangrep

Alle bedrifter rammes av dataangrep

– I Norge har vi ikke peiling på omfanget av datatyveri, mener Tore Orderløkken i Norsis.

Stort sett alle amerikanske og europeiske virksomheter er rammet av dataangrep, noe som har ført til et merkbart tap, ifølge Symantec-undersøkelsen ”Managed security in the enterprise report 2009”.

Hele 98 prosent har hatt merkbare tap for bedriften etter et dataangrep, og 46 prosent har opplevd nedetid, skriver Techworld.

LES OGSÅ: - Undergrunnsmiljøer truer Norge

Det er tusen it-sjefer i USA og Europa som er spurt om it-sikkerheten i egen bedrift i undersøkelsen.

Uklart i Norge

Leder Tore Larsen Orderløkken i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) mener at bildet ser tilsvarende ut i Norge, men at norske virksomheter ikke aner at de blir rammet.

- I Norge er det slik at svært få virksomheter har mulighet til å beregne hva det koster bedriften ved dataangrep. Det blir derfor vanskelig å svare på hvor mye en sikkerhetshendelse koster, sier Orderløkken.

LES OGSÅ: Sikkerhetsbrudd koster en halv milliard

Ifølge Mørketallsundersøkelsen 2008, som kartlegger it-sikkerheten i norske bedrifter, svarte 82 prosent at de ikke hadde rutiner for å beregne kostnader ved sikkerhetshendelser. Kun 7,6 prosent har rutiner for det.

Kun 17 prosent av norske bedrifter har svart at de har kostnader ved sikkerhetshendelser, et tall som står i sterk kontrast til Symantecs tall på 98 prosent.

- Norsis er svært kritiske til at norske virksomheter ikke har oversikten, og at de ikke beregner hva det koster ved dataangrep, sier Orderløkken.

Ifølge Mørketallsundersøkelsen koster it-sikkerhetshendelser norske bedrifter 500 millioner kroner.

Massivt tyveri

Symantecs undersøkelse viser at alle opplever datatap i forbindelse med dataangrep.

I tillegg har over halvparten opplevd at data er blitt direkte stjålet; 31 prosent svarte at kundeinformasjon er blitt stjålet, 25 prosent svarte at bedriftsinformasjon var stjålet.

- It-avdelinger står ovenfor ”den perfekte stormen” når det gjelder å beskytte sin bedrift: Truslene er større, tapene baller på seg, sier Greg Geyer, konserndirektør for Managed security i Symantec til Techworld.

- Ingen grunn til å tro at det er forskjellig i Norge, sier Orderløkken.

Han understreker at det er et stort miljø der kjøp og salg av informasjon skjer i stor skala, informasjon som er stjålet fra norske virksomheter.

LES OGSÅ: Ingen planer ved it-sammenbrudd

Les om: