Alle kan se dine Youtube-favoritter

Alle kan se dine Youtube-favoritter

Slik kan hvem som helst finne ut svært mye om din Youtube-bruk.

Var du klar over at alle kan se dine Youtube-favoritter? Det er enkelt. Ved å skrive ditt Youtube-brukernavn bak http://www.youtube.com/ dukker de opp for allmennhetens beskuelse. For enkelte brukere rangerer de også høyt på Googles søkemotorindeksering, i alle fall om en søker på brukernavn.

Rune Olsen (28) er fra Oslo, jobber i tv-bransjen og anser seg selv som en erfaren nettbruker. Han blir sjokkert når Computerworld kan ramse opp favorittene hans, for eksempel videoen «Lady Passenger Panics».

I tillegg vet vi når han var inne sist, og at han har sett 4821 videoer etter sin registrering 14. august 2006.

- Jeg er overrasket over at både statistikk og videoer ligger så åpent, det hadde jeg ikke regnet med, sier Olsen.

- At folk kan se hva jeg har lastet opp er greit. Men «Recent Activity» synes jeg ikke noe om. At hvem som helst kan se mine favoritter, er også over streken. Jeg liker ikke tanken på at det er mulig, og trodde ikke det lå åpent for alle, mener han.

Kan slå uheldig ut

Heller ikke informasjonsdirektør Over Skåra i Datatilsynet var klar over at favoritter og annen informasjon er fritt tilgjengelig. Datatilsynet har naturligvis ikke ettersyn på denne typen Youtube-problematikk, men Skåra, som selv bruker Youtube fra tid til annen – dog uten registrert konto, mener likevel brukere bør være oppmerksomme på at slikt kan skje på slike type tjenester.

- Jeg var ikke klar over dette, men det bør jo stå et eller annet sted i en beskrivelse av hvordan systemet fungerer, for eksempel i vilkårene. Men vi vet jo at folk ikke leser disse.

Han ser at folk i sin favorisering av Youtube-klipp fort kan ende opp med å legge til favoritter som egentlig ikke var myntet på omverdenens beskuelse.

- Noen kan for eksempel få eksponert ting de egentlig ikke hadde tenkt til å eksponere av personlige interesser. Slike favoritter vil jo si mye om folks interesser, holdninger, adferd og det er ting ikke nødvendigvis vil dele med andre.

Tilsvarende på datingtjenester

Han råder folk til å ta seg bryet med å bli kjent med vilkårene til slike tjenester. Det kan også være tilsvarende synlige «hemmeligheter» på andre tjenester. Han forteller at Datatilsynet har sett lignende tendenser hos diverse sjekketjenester.

Les videre på neste side!

Sikkerhet