Alt overvåkes i Oslo

Man kan knapt bevege seg i Oslo uten å bli registrert av kameraer. Datatilsynet er bekymret.

Publisert Sist oppdatert

Stadig flere butikker, banker, kiosker, restauranter og boligkomplekser installerer overvåkingskameraer. En ny studie fra Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) på Ås viser at bare i Oslo sentrum, innenfor Ring 2, er det nesten 950 overvåkingskameraer. Mange av dem er ikke registrert, og over halvparten er ikke lovlig merket.

- Man kan knapt bevege seg i byen uten å bli registrert av kameraer. Jeg synes det er viktig å vekke bevissthet om hvor omfattende dette fenomenet er, sier førsteamanuensis ved UMB, Hans Ekkehard Plesser, til Klassekampen.

Etter loven skal det tydelig merkes med skilt når det er satt opp overvåkingskameraer. Plesser er overrasket over at så mange ikke gir informasjon til publikum om at de blir overvåket.

LES OGSÅ:

Feil virkemiddel

- Vi har overhodet ikke oversikt over alle som har slike kameraer. Dette er en type virkemiddel som på mange måter er utenfor effektiv kontroll. Og vi har inntrykk av at det omtrent er bare oss som er bekymret, sier informasjonsdirektør ved Datatilsynet Ove Skåra til avisa.

Argumentasjonen for å installere kameraovervåking er at det skal fungere forebyggende mot kriminalitet. Men ifølge Plesser er det ingen grunn til å tro at kameraer hindrer kriminell virksomhet.

- Det er gjort en rekke studier på dette i Storbritannia, som er et av de mest overvåkede land i verden, og det finnes ingen som tyder på at dette har kriminalforebyggende effekt, sier han.

LES OGSÅ: