Amerikanere overvåker norske pirater

Man trenger ingen konsesjon for å jakte på fildelere her til lands.

Publisert Sist oppdatert

"Vi ber deg herved øyeblikkelig fjerne eller blokkere tilgangen til det krenkede materiale og påse at vedkommende ikke bruker eller deler rettighetshaverens materiale i fremtiden".

Slik lyder et langt brev Computerworld har fått tilgang til. Brevet kommer fra det amerikanske selskapet BayTSP, og er sendt til en av Norges aller første nettleverandører; Powertech.

Bakgrunnen for brevet er en Powertech-kundes ulovlige nedlastning av en South Park-episode. Den liberale serien har selv harselert kraftig med piratkopiering og dens effekt på underholdningsbransjen. Effekten er, ifølge serien, blant annet at kjendiser ikke får råd til like store øyparadiser som tidligere.

Men de økonomiske kreftene bak serien ser nok ganske annerledes på det, og bruker blant annet BayTSP som piratjeger. Slike selskaper sporer hvert år opp millioner av fildelere og sender ut trusselbrev i hopetall.

Mange av dem til nordmenn.

Les også oppfølgersaken:

800.000 piratbrev til Norge hvert år

Redd fildeler

Selskapene følger nemlig nøye med på norsk trafikk på nettet. Laster du for eksempel ned en South Park-episode fra The Pirate Bay, kan alle som har tilgang til samme torrent-fil finne ip-adressen din. For eksempel en amerikansk piratjeger. Ikke bare advokatene i Simonsen, som har Norges eneste konsesjon til å logge ip-adressene til norske fildelere.

Ettersom ip-adresser i Norge anses som sensitiv informasjon, må brev fra selskaper som BayTSP sendes til nettleverandøren i stedet for fildeleren selv. Leverandøren kan videresende brevet til fildeleren om de ønsker, noe Powertech gjorde i vårt eksempel.

- Man blir jo umiddelbart litt nervøs, forteller fildeleren som mottok BayTSP-brevet gjennom Powertech, og som ønsker å være anonym.

- Og de klarer vel det de prøver på: Å spre frykt.

Holder seg utenfor

Filderens tanker gikk raskt til skrekkhistoriene han har hørt om ungdommer som havner i retten etter å ha lastet ned et par låter på nettet.

Men Powertech, fildelerens internettleverandør, mente ikke nødvendigvis å spre frykt ved å sende han brevet.

- Det er egentlig som en tjeneste til eieren av linjen, så de vet hva den brukes til, forteller daglig leder Kristen Linaae i Powertech.

Powertech gjør ikke mer med saken. Linaae kutter ikke linjen, slik BayTSP oppfordrer han til å gjøre, og han gir ikke ut navnet på eieren av ip-adressen. Dette krever en rettslig kjennelse i Norge.

- Vi leverer en linje til brukeren, og det er vår rolle i dette. Vi forholder oss til de reglene som gjelder, og er bare opptatt av å levere en best mulig tjeneste til kundene våre, sier Linaae.

Powertech-sjefen svarer heller ikke på brevene han mottar. Det har han ikke tid til. Linaae anslår at han mottar minst ti brev hver uke fra ulike piratjegere, og tallet ser bare ut til å øke.

- Jeg skjønner at produsentene vil beskytte rettighetene sine, men samtidig er det viktig at personvernet er inne i bildet. Det er ikke min jobb å mene så mye mer om dette, avslutter Linaae.

Å mene noe om dette er derimot Datatilsynets jobb. Er overvåkningen ulovlig? Les videre på neste side!