Amerikanske tollere tar den bærbare

Amerikanske tollere tar den bærbare

Antallet bærbare som beslaglegges i tollen ved innreise til USA øker drastisk.

Den amerikanske reisebransjeorganisasjonen ACTE advarer nå reisende om at bærbare datamaskiner kan beslaglegges uten videre forklaring ved innreise til USA.

Det har ikke gått upåaktet hen, og Electronic Frontier Foundation og Asian Law Caucs kom i forrige uke med en uttalelse hvor de hevder at beslagene ofte er helt ubegrunnede. De to organisasjonen krever nå et svar på hvilken policy det amerikanske tollvesenet følger.

Ifølge uttalelsen fra de to organisasjonene opplever et stadig økende antall reisende å bli fratatt bærbare og annet datautstyr i tollen. I de aller fleste tilfellene har det ikke blitt oppgitt noen grunn til beslaget, eller hvilken informasjon tollvesenet sitter på som gjør at de kan gå til det drastiske steget å konfiskere ofte viktig datautstyr.

Talskvinne for Association of Corporate Travel Executives, Susan Gurley, sier til amerikanske Computerworld at hun har fått kjennskap til at tollvesenets kontroll av bærbare øker, men at det tross alt er relativt uvanlig enn så lenge.

- Det handler ikke om noen epidemi, men vi mener folk bør være klar over at man i stor grad legger igjen friheten sin hjemme i det man reiser inn i USA, sier Gurler til Computerworld.

Det er ikke bare den bærbare du risikerer å miste i tollen, også annet elektronisk utstyrt, som minnepinner, digitalkameraer og mobiltelefoner, kan det amerikanske tollvesenet beslaglegge om de føler det for godt. Når utstyret først er beslaglagt har tollerne rett til å kopiere alt innholdet du har lagret på utstyret.

Kryptologen Bruce Schneier tar opp tollernes oppførsel i sin blogg. Ikke helt uventet er han svært kritisk til det hele. Han nevner blant annet enn Cisco-ansatt som i løpet av det siste året har opplevd å få undersøkt og gjennomsøkt sin bærbare og mobiltelefon hele tre ganger. Schneier anbefaler alle å kryptere all sensitiv informasjon du har lagret, og om mulig slette informasjon du ikke trenger tilgang til under besøket i USA.

Sikkerhet