- Anarki i datalagring

- Anarki i datalagring

Halvparten av informasjonen som lagres om deg har du ikke oversikt over. Manglende regelverk og kontroll truer personvernet, advarer eksperter.

Du tok opp 45 gigabyte i det digitale universet i 2007. Det viser tall fra analyseselskapet IDC, som på oppdrag fra EMC har kartlagt hvor mye data som gjennomsnittlig lages om hvert menneske.

Ifølge undersøkelsen er halvparten av informasjonen laget av brukerne selv, mens den andre halvparten er laget av det som karakteriseres som ”den digitale skyggen”. Dette er systemer som fanger og lagrer informasjon om deg, uten at du nødvendigvis er klar over det, som for eksempel programlogger, epostlister, overvåkningsbilder og så videre.

Skremmende lite kontroll

At halvparten av den informasjonen som lagres om en person er fremstilt av systemer uten at vedkommende er klar over det, er alarmerende høyt, mener Datatilsynet.

- Kontrasten på den digitale skyggen blir stadig sterkere, og undersøkelsen dokumenterer at vi i større grad enn tidligere lever vårt liv i cyberspace. Tallene viser at det er mye mer omfattende enn jeg trodde, sier avdelingsleder Leif T. Aanensen i Datatilsynet.

Manglende regelverk om lagring og sletting av informasjon er den største utfordringen, tror Thorbjørn Ellefsen. Han er norgessjef for EMC RSA og har en lang karriere bak seg innen it-sikkerhet, blant annet i politiet. Også han frykter for personvernet.

- Det er et anarki i det offentlige og private i hvordan man arkiverer data. Det er alt for stor fokus på teknologi og hvordan tilgangene er, men man har ingen oversikt over hvem som gjør hva. Regelverket er fragmentert, sier Ellefsen.

Selv om det finnes enkelte lover og regler som regulerer databehandlingen i dag, hevder Ellefsen at det ikke tas på alvorlig av mange leverandører.

- Det er en skremmende holdning at enkelte leverandører ikke gjør noe med mindre de blir lovpålagt det. Det finnes noe regelverk som man bør bruke. Dessuten er compliance (det å følge regelverk, red. anm.) blitt et konkurransefortrinn, sier Ellefsen.

Raskt voksende

Undersøkelsen viser at mengden data om oss vokser med 60 prosent årlig, drevet frem av sosiale nettverk, flere overvåkningskameraer, telefoni over internett og ulike aksessmekanismer.

- Den store økningen overrasker meg, men det fører oss inn på sakens kjerne: Lagringskostnadene er så lave at man ikke tar seg bryet med å slette data, i tilfelle de kan komme til anvendelse i andre sammenhenger. Dette er ikke nødvendigvis lovlig, og kommer informasjonen utenfor landets grenser er det lite man kan gjøre, sier Aanensen i Datatilsynet.

Han trekker parallellene til debatten rundt Datalagringsdirektivet, og påpeker at det tar tid for folk å oppfatte hvor mye informasjon som faktisk lagres om dem.

- Det trengs tilfeller der det går galt for å få folk til å åpne øynene. Da vil folk våkne og stille krav til næringslivet og offentlig sektor, sier Aanensen.

- Vi må få et bevisst forhold til hvordan vi behandler informasjonen, hvor ofte man rydder opp, hvor lenge vi skal lagre epost og hvem som skal ha tilgang til det. Verktøyene får komme i annen rekke, sier Ellefsen.

Les om:

Sikkerhet