Anders Brenna er ny StoppDLD-leder

Anders Brenna er ny StoppDLD-leder

Oppfordrer folk i it-bransjen til å drive sine egne kampanjer.

- Det er på tide at vi stopper Datalagringsdirektivet (DLD), slår Anders Brenna fast overfor Computerworld.

I gårsdagens årsmøte for organisasjonen Stopp Datalagringsdirektivet (StoppDLD) ble han valgt til ny leder for organisasjonen som kjemper mot det nevnte direktivet med tastaturet og stemmen som sverd. Han har strategien klar:

- Strategien er å informere mest mulig om hva DLD gjør med oss alle. Dette skal ikke være en topptung organisasjon, det er ikke styret som skal stoppe DLD. Vi skal bare sørge for at koordinere og hjelpe til der det trengs, for eksempel om noen trenger hjelp til å organisere en lokal debatt, sier Brenna.

Han satser på at informasjonsarbeid skal opplyse det norske folk om DLD og dets konsekvenser.

- Skjønner du problemet, fortell andre om det, oppfordrer han.

- Jeg vil selv som privatperson gjøre alt jeg kan for å kjempe mot. Det være seg å skrive kronikker, stille i debatter, eller bare diskutere med venner og bekjente. Når det nærmer seg at direktivet eventuelt skal implementeres, får vi mobilisere og sørge for at galskapen stopper.

Debatt bort fra nerdemiljøet

I forkant av gårsdagens årsmøte var det også et faglig opplegg. Der holdt blant annet politisk redaktør i Dagbladet Marie Simonsen et ti minutters innlegg om DLD generelt og om hvordan det påvirker pressen. Blant interessant uttalelser påpekte hun viktigheten av at debatten kommer seg bort fra nerdemiljøet og Twitter, og inn til allmennheten, kanskje ved å bruke en mer folkelig fremgang.

Overfor Computerworld er Brenna helt enig med Simonsen i at dette er viktig.

- De som skjønner hvor håpløst dette er, er folk fra it-bransjen. Det er et stort problem. Jeg har snakket med folk i bransjen i flere år, og bransjen sier «dette er håpløst, dette kan da umulig skje.» It-bransjen skjønner at dette ikke vil hjelpe mot kriminalitet, bare ødelegge personvernet. Det bransjen ikke skjønner, er at det bare er bransjen som forstår dette, ikke allmennheten, sier Brenna.

Han oppfordrer it-bransjen til å våkne og til å ta grep.

- Bransjen må våkne. DLD er idioti, men vil det vil bli implementert hvis det ikke blir forklart for den enkelte hva det innebærer. Jeg forklarer det til mine foreldre, og når noen ber meg om datahjelp, slik alle i it-bransjen blir bedt om, yter jeg hjelp og avslutter så med en leksjon om DLD, sier Brenna.

Peker på selvmotsigelse

Brenna mener vi alle har noe å skjule.

- Og de som ikke sier de har noe å skjule burde kanskje skjule at de ikke har noe å skjule, ettersom de da er Norges kjedeligste mennesker. De kan selvfølgelig velge å si de er Norges kjedeligste mennesker, men da har de i det minste sagt det selv.

Advokat John Christian Elden var også på årsmøtet for å holde et kort innlegg. Han påpekte selvmotsigelsen mellom overvåkningssaken med den amerikanske ambassadens versus DLD.

- Når amerikanerne overvåker oss, blir det ramaskrik fra justisminister Knut Storberget. Men at DLD også er en overvåkning av norske borgere, er liksom greit, seir han.

Han påpeker også at DLD ikke kan stoppe selve den kriminelle handlingen før den skjer, og at direktivet således ikke har noen direkte krimforebyggende effekt. Og at statistikk, deriblant krimstatistikk, i seg selv kan være feilslått - eller i beste fall missvisende - retorikk i slike debatter:

- De som statistisk sett opplever minst skader i trafikken, er kvinner på over 80 som kjører moped, sier Elden.

Les om:

Sikkerhet