Antall internettangrep eksploderer

Antall internettangrep eksploderer

Symantecs trusselrapport for 2009 viser en fordobling av skadelige programmer på internett.

Sikkerhetsselskapet Symantec lanserte i dag sin nye sikkerhetsrapport for internett, Internet Security Threat Report XV, som setter fokus på nøkkeltrender i nettkriminaliteten i 2009.

I et år preget av to svært utbredte nettangrep - Conficker-angrepet i de første månedene og Hydraq-angrepet helt mot slutten av året - viser Symantecs trusselrapport både økt volum og mer sofistikerte angrep fra nettkriminelle.

- Angriperne har utviklet seg fra enkle svindlere til høyt utviklete spionkampanjer som retter seg så vel mot private som mot noen av verdens største selskap og offentlige myndigheter, sier Hans Peter Østrem i Symantec Norge, i en pressemelding.

Trojanere herjer Norden

Symantecs trusselrapport viser at av alle trusler som noensinne er produsert ble halvparten til i 2009. Det er en dobling - 100 prosent økning - i løpet av ett år. Symantec stanset i gjennomsnitt 100 angrep per sekund i 2009 - totalt 3,9 milliarder.

Angrep via nettsider er den mest fremgangsrike metoden, og trojanere er den overlegent vanligste trusselen i Norden. 71 prosent av de observerte truslene bestod av trojanere, mot bare 40 prosent i resten av Europa.

Virus er en helt annen historie. Bare 4 prosent av truslene i Norden var virus mot 16 prosent ellers i Europa.

Lures i nettleseren

Angrep med utspring i nettsider fortsetter å øke. Dagens angrep skjer ofte ved hjelp av såkalte social engineering-metoder, som innebærer at brukerne lures inn på suspekte nettsider. Disse nettsidene utnytter sårbarheter i brukerens nettleser og tilleggsprogrammer

Rapporten fra Symantec viser at 49 prosent av alle nettangrep var rettet mot PDF-lesere. Andre måter folk lures på er via falske antivirusprogrammer.

I løpet av 2009 ble det oppdaget 169 nye sårbarheter i Mozilla Firefox. Det er flere enn i noen av de andre store nettleserne. Hos Apples Safari ble 94 nye sårbarheter oppdaget, Microsoft Internet Explorer hadde 45 stykker, Google Chrome 41 og 25 nye sårbarheter ble oppdaget i Opera

Den nettleseren som hadde lengst eksponeringsvindu (tiden fra sårbarheten oppdages til den er rettet opp) var Apples Safari, med et snitt på 13 dager fra oppdagelse til sikkerhetsoppdatering. Internet Explorer, Firefox og Opera hadde kortest eksponeringsvindu med i snitt mindre enn én dag.

Les om: