Appene stjeler kontaktlisten din

Appene stjeler kontaktlisten din

... men nå lover Apple at det ikke skal være mulig uten din godkjenning.

For noen uker siden ble det kjent at Iphone-appen til det nye sosiale nettverket Path lastet opp hele innholdet av brukernes kontaktliste til tjenestens servere uten godkjenning.

Saken fikk varsellampene til å blinke hos mange, og siden har det vist seg at Path var langt i fra den eneste appen som gjorde dette. Store aktører som Facebook, Instagram, Foursquare og Twitter benyttet seg også av adressebokinfo uten tillatelse.

Matcher adressebok mot brukere

Appene laster opp blant annet telefonnummer og e-postadresser for å sjekke om dine venner har kontoer på de respektive tjenestene, slik at dere alle kan bli en stor og lykkelig nettsosial familie. I praksis betyr det at du slipper å lete dem opp selv, noe som forsåvidt er svært hendig.

Noen av appene har hevdet at de ikke lagrer adressebokinfoen de laster opp. Samtidig har det også vist seg at ikke alle krypterer dataene, hvilket betyr at de enkelt kan fanges opp selv om de ikke lagres. Det er også apper som faktisk spør om godkjenning, men ikke sier noe om at de laster opp hele adresseboken på sine servere og lagrer den.

Designer Duston Curtis sier at han gjorde en kjapp undersøkelse blant 15 utviklere av populære iOS-apper, hvorav 13 sa de hadde kontaktdatabaser med millioner av oppføringer, skriver amerikanske PC World. Et selskap har både Mark Zuckerbergs og Bill Gates' mobilnummer.

Apple måtte svare politikere

Midt oppi alt dette meldte også den amerikanske kongressen sin bekymring, og onsdag krevde de svar fra Apple i saken som de kalte for "iPhone Address Book privacy concerns".

- Dere har bygget inn muligheten til å skru av stedsinformasjon på generell basis eller fra app til app. Vennligst forklar hvorfor dere ikke har gjort det samme for adressebokinformasjon, het det i et brev adressert til Apple-sjef Tim Cook.

Om det var politikernes innblanding som fikk Apple til å våkne vites ikke, men nå lover selskapet at det i en kommende iOS-oppdatering vil bli påkrevd at appene dine får din tillatelse før de benytter seg av i innholdet i adresseboken din.

- Apper som samler inn eller sender en brukers kontaktdata uten godkjenning på forhånd er brudd på våre retningslinjer. Vi jobber nå med å forbedre dette for våre kunder, og som vi har gjort med våre stedstjenester, må alle apper som ønsker tilgang til kontaktinformasjon kreve eksplisitt brukergodkjenning i en kommende programoppdatering, sier en talsperson for Apple til Macworld i USA.

Flere apper har oppdatert selv

Både Path, Twitter og Foursquare har for øvrig sluppet en oppdatering til sine egne apper som nå spør om godkjenning for å få tilgang til dine kontakter. Men dette er da uten endringer i iOS fra Apples side.

Når Apple slipper iOS-oppdateringen vil man ifølge Macworld USA kunne skru av adressebokopplasting på samme måte som man kan med stedsinformasjon i dag.. Det er ikke sagt noe om når denne oppdateringen vil være klar.

Les om:

Sikkerhet