Apple advarer mot opplåsing av iPhone

Apple advarer mot opplåsing av iPhone

Selskapet hevder at såkalt jailbreaking kan forårsake store skader på mobilnettet.

Apple har nok en gang levert inn en søknad til U.S. Copyright Office, kontoret for opphavsrettigheter i USA, for å gjøre det ulovlig å låse opp og modifisere programvaren på iPhone.

Apple har tidligere prøvd å gjøre det ulovlig, men fikk avslag på søknaden i juni i år. Den gang hevdet selskapet at modifisering av programvaren bryter mot opphavsretten.

Nå hevder selskapet at en opplåst iPhone kan forårsake skade på mobilnettet. Apple sier det til og med er mulig å påvirke samtalekostnadene med en modifisert iPhone.

- Hjelper narkotikalangere

"Hackere kan bruke dette for å ringe anonymt (noe som vil være ønskelig for narkotikalanger, for eksempel) eller ringe gratis", skriver selskapet i søknaden.

Å hacke en iPhone er populært blant brukere som ikke vil bruke den teleoperatøren som er låst til telefonen. Teknikken kalles populært "jailbreaking" og gjør det også mulig å kjøre applikasjoner på telefonen som ikke er godkjent av Apple (og ikke er tilgjengelig i App Store)

"Ettersom jailbreaking gjør det mulig å modifisere telefonens basebånd, åpner det for at hackere får muligheten til å utføre uønskede operasjoner på et mobilnett", oppgir Apple i søknaden til det amerikanske kontoret for opphavsrettigheter. Som for eksempel å krasje signaltårn.

- Rent hypotetisk

Electronic Frontier Foundation (EEF) mener imidlertid at det hele er overdrevet. Organisasjonen har lenge jobbet for å lovliggjøre jailbreaking av iPhone. At en opplåst iPhone kan krasje mobilnettet er rent hypotetisk, mener Fred von Lohmann i EEF.

- Dette handler ikke om å stoppe angrep, det handler om Apple og AT&T som vil utestenge andre programmer, sier Lohmann i EEF til Macworlds nyhetstjeneste.

En endelig beslutning rundt saken er ventet i oktober.

Sikkerhet