Apple saksøkt i Carrier IQ-skandalen

Apple saksøkt i Carrier IQ-skandalen

Amerikanske mobilbrukere krever milliarderstatning fra Apple, Samsung, HTC og Motorola.

Carrier IQ har fått mye kritikk etter det ble avslørt at selskapets programvare som er installert på så og si alt av smartmobiler overvåker brukerens aktiviteter og bevegelser.

Søksmålene hevder at Carrier IQ, i tillegg til produsentene HTC og Samsung, "fanget opp, tok opp og samlet inn informasjon om emne, innhold og hensikt av elektronisk kommunikasjon uten samtykke av kommunikasjonens deltakere."

Tre gruppesøksmål

Nå må selskapet svare for seg i tre gruppesøksmål i de amerikanske delstatene Delaware, Illinois og Missouri.

I søksmålet som er innlevert i Missouri heter det at Margaret Elliot, Elizabeth Lammert og Lisa Rosenberg saksøker Carrier IQ individuelt og på vegne av alle andre som er påvirket av selskapets programvare.

Felles for de tre gruppesøksmålene er at de hevder at Carrier IQ har brutt Federal Wiretap Act som forbyr avlytting av samtaler eller elektronisk kommunikasjon.

Carrier IQ risikerer dagsbøter på 100 dollar for hvert eneste overtramp.

Selskapet selv hevder at programvaren er installert på over 140 millioner enheter, så her er det snakk om en god del mynt.

Nekter fortsatt

Carrier IQ står fortsatt på sitt, og nekter for at de har brutt loven.

I en melding fra selskapet heter det at Carrier IQ "ikke tar opp, lagrer eller overfører innhold i tekstmeldinger, epost, bilder, audio eller video".

- Carrier IQ er klar over at forskjellige kommentatorer antyder at Carrier IQ har brutt loven om overvåking og vi er kraftig uenige i disse påstandene, sier selskapet i meldingen.

Produsenter og tjenestetilbydere også saksøkt

I tillegg til Carrier IQ er også flere mobilprodusenter og tjenestetilbydere inkludert i gruppesøksmålene.

Blant mobilprodusentene er det foreløpig Samsung, HTC, Apple og Motorola som er saksøkt sammen med Carrier IQ.

Av tjenestetilbydere er Sprint, AT&T og T-Mobile saksøkt, men foreløpig bare i delstaten Delaware.

Det er stor sannsynlighet for at flere kaster seg på bølgen etter hvert som den ruller videre i det amerikanske rettsystemet, og utfallet kan potensielt få svært store økonomiske følger for de involverte selskapene.

Les om:

Sikkerhet