Apple slår på fysiske kopisperrer

Apple slår på fysiske kopisperrer

iTunes Store har begynt å selge noen filmer som ikke lar seg spille av om du ikke har riktige kabler, skjermer eller projektorer. Vil det føre til mer penger i kassa, eller bare flere pirater?

Da HDMI-kabler kom på markedet var det noen få som ropte et lite varsko om hvordan dette var en utvidelse av kopisperrer til det fysiske domenet. Men disse stemmene druknet blant alle som snakket om den økte billedkvaliteten og andre tekniske spesifikasjoner.

I dag finner du High-bandwidth Digital Content Protection (HDCP) som denne formen for fysisk kopisperre (DRM) heter i så godt som alt som finnes av Blu-ray-spillere, HD-TVer, og andre enheter med støtte for HDMI-kabler.

LES OGSÅ: Miniguide til hdmi

HDCP gjør at innhold, som filmer og tv-serier, kan merke om enhetene du har koblet til avspillingsenheten, som for eksempel en Blu-ray-spiller eller datamaskin, også har støtte for HDCP. Hvis ikke kan innholdet nekte deg å spille det av.

Dette skal hindre piratkopiering ved at du ikke kan koble avspillingsenheten til en opptaksenhet, fordi Intel, som eier lisensen til HDCP via et underselskap, bestemmer hvem som kan bruke HDCP i sine enheter, og to av reglene sier at HDCP-enheter ikke skal kunne sende høydefinisjons lyd eller video til enheter uten HDCP, og at slike enheter ikke har lov til å ha mulighet for opptak.

Nekter

Til nå har vi ikke merket denne siden ved for eksempel HDMI-kabler, men det har Apple endret på. Nå rapporteres det nemlig at visse filmer kjøpt i iTunes Store, slik som nye filmer som Iron Man og Clone Wars, samt også gamle filmer som Shawshank Redemption, nekter å spilles av fra de nyeste MacBookene om du ikke bare bruker kabler og skjermer eller prosjektorer med HDCP.

Apple bruker systemet DisplayPort Content Protection (DPCP) til å hindre avspilling med HDCP-frie enheter. Windows Vista har også innebygd støtte for HDCP.

Dette er enda et eksempel på hvordan visse bedrifter innen maskinvare og media vil bruke kopisperrer til å ta kontrollen over det du har kjøpt fra deg og gi den til enhetene du bruker. Akkurat som ved bruk av annen kopisperre vil de ikke at du skal være herre over din egen datamaskin, men at den skal bestemme over deg, og nå utvider de også til Blu-ray-spilleren og TVen.

I tillegg vil HDCP, ihvertfall i teorien, gjøre det mulig å presse ut mindre produsenter av digitale enheter ved å nekte dem å lisensiere HDCP, og dermed gjøre enhetene deres så godt som usalgbare i en fremtidig verden hvor alt digitalt innhold selges med slik kopisperre.

Senker terskelen for piratkopiering

I tillegg er det et stort miljøproblem, og for mange et økonomisk problem, om alle blir tvunget til å bytte ut alle skjermer, projektorer, høyttalere og så videre bare for å få lov til å spille av innhold man har kjøpt. Nordmenn alene kaster allerede hundre flatskjermer i uka, hvor mye vil vi egentlig utsette jorda for?

Men, som alltid med kopisperrer, om du laster ned ulovlig slipper du unna hele problemstillingen. Sansynligvis vil dette skrittet fra Apple senke terskelen for piratkopiering for enda flere mennesker.

Om dette etterhvert blir vanlig for høykvalitets lyd og video, vil det få deg til å bytte ut utstyret ditt, finne et annet sted å kjøpe musikk og film, eller vil det dytte deg over kanten til å begynne å laste ned ulovlig på nettet? Diskuter i kommentarfeltet under!

Les om:

Sikkerhet