I år kommer mobilvirusene

I år kommer mobilvirusene

Kaspersky Labs advarer

Sikkerhetsselskapene har advart mot virusangrep på mobiltelefoner i snart 10 år, men slike angrepene utgjør i dag kun en promille av alle kjente former for destruktiv kode.

Antivirusselskapet Kaspersky Labs advarer imidlertid om at de nå begynner å se mobilvirus som går fra "Proof of Concept" til virkelighet.

Sikkerhetssjef hos Kaspersky, David Emm, forteller til IDGs nyhetstjeneste at det nå er flere sammenfallende faktorer som øker trusselen:

En faktor er at flere mobiltelefoner kjører operativsystem fra Symbian eller Microsoft. En annen faktor er at mobiltelefoner benyttes til tjenester som nettbank og netthandel og dermed inneholder mer sensitive data enn tidligere.

En tredje trend er at smarttelefoner er utsatt for SMS-spam som kan fjernstyre telefonen til å ringe opp dyre betalingstjenester som eies av svindlerne. At de fleste brukere ikke krypterer data de lagrer på sine mobiltelefoner bidrar også til problemer.

Ifølge Emm er det frem til i dag laget mellom 600-700 varianter av destruktiv kode for mobiltelefoner. Til sammenligning finnes det over en million varianter for ulike pc-plattformer.

Iphone er også i faresonen

Hittil er de fleste mobilvirusene er laget for Symbian-plattformen, men den største tilveksten skjer mot Windows Mobile.

Kapersky tror dette skyldes at Windows Mobile har åpne programmeringsgrensesnitt der hvem som helst kan skrive kode som fungerer med operativsystemet. På Symbian kreves et sertifikat fra Nokia. Apples Iphone er også stengt og Apple krever betalt for å sertifisere programvaren.

- Våre utviklere sier de ikke kan lage et skikkelig antivirusprogram til Iphone siden Apples utviklingsverktøy for eksterne utviklere ikke gir tilstrekkelig tilgang til operativsystemet. Dette fører til at flere programmer for Iphone ikke er godkjente og bidrar til at flere brukere hacker telefonen sin for å kunne kjøre de programmene de vil. Det åpner også Iphone for skadelig kode, sier Emm.

Sikkerhet