Åtte av ti plages av Facebook-spam

Og millioner av mennesker går fem på, hver eneste dag.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge en ny undersøkelse fra sikkerhetsselskapet F-Secure er Facebook-spam et svært reelt problem for mange.

Åtte av ti opplever spam som et problem på nettsamfunnet, og 30 prosent svarte at de daglig må forholde seg til søppel på Facebook.

Det er ikke mer enn 383 respondenter på undersøkelsen, men den gir allikevel en klar indikasjon på det mange har sagt før: Spam på sosiale medier er et økende problem.

Tommel ned

- Økningen av spam kommer både fra spam-applikasjoner og falske profiler, forteller Troels Christensen i norske F-Secure i en pressemelding.

Han forteller videre om tall som viser at 12 prosent av alle Facebook-brukerne gikk på svindelen med "misliker-knappen". Her ble det påstått at man ikke lenger bare kunne trykke på en tommel som peker oppover på nettsamfunnet, men også en som pekte nedover. Dette var bare tull, og de som trykket på knappen sendte ut spam-meldinger til vennene sine uten at de visste det.

Med tanke på at Facebook har over 500 millioner medlemmer, betyr dette at mer enn 60 millioner brukere gikk fem på.

Spion-program

- En annen kjent spam-applikasjon er den som angivelig gir deg mulighet til å se hvem som har sjekket ut profilen din, fortsetter Christensen.

Dette er også bare tull, og har ifølge F-Secure blitt prøvd av 20 prosent av Facebook-brukerne. Dette tilsvarer mer enn 100 millioner mennesker.

- Så fort en bruker aktiverer en slik spam-applikasjon, blir denne spredt til alle på vennelisten, advarer Christensen.

Falske profiler

En annen måte å lure Facebook-brukere på er med falske profiler.

Får du en venneforespørsel fra en sjarmerende kvinne du ikke kan huske å ha møtt, er sjansen stor for at du slett ikke har det, og at hun slett ikke er interessert i å være venn med deg i ordets rette forstand.

Profilene kan se troverdige ut, med mye aktivitet og beskjeder fra andre Facebook-brukere på veggen, men bak denne fasaden ligger mye arbeid. Når profilen har mange nok venner, begynner moroa. Spam, spam, og enda mer spam.

- At noen har samlet mer enn 4000 venner til en slik profil på Facebook før en begynner å spre spam, viser hvor mye tid som legges i dette, sier Christensen.

Lag eget nettverk

Men til tross for alle uhumskhetene som lurer på Facebook, er selvsagt det aller meste som skjer der innenfor lovens rammer.

77 prosent i F-Secures undersøkelse sier de føler seg trygge på nettsamfunnet. Og Facebook gjør stadig mer for å få bukt på spam-problemene. Men den største jobben kan hvert enkelt medlem gjøre.

- Den beste måten brukere kan forsikre seg mot spam er å kun ha mennesker man kjenner godt i vennelisten. Man skaper sitt eget nettverk. Ved å holde spammere ute fra sin venneliste beskytter man samtidig venner og familie, oppfordrer Christensen.