Avfeier personverngruppe

Avfeier personverngruppe

Georg Apenes frykter for uavhengigheten ved en internasjonal, kommersiell personvernforening.

Ved den 30. internasjonale konferansen om personvern i høst er det foreslått å opprette en internasjonal personvernforening, International Privacy Association, finansiert av kommersielle it-aktører. Foreningen skal dele ut en pris, og tanken har vært å inkludere nasjonale personvernorganer, i Norge er det Datatilsynet.

Direktør Georg Apenes i Datatilsynet går nå ut og advarer mot en slik personvernforening. Han frykter uønskede koblinger og legitimiteten til en slik forening, støttet av store selskaper.

LES OGSÅ: Sverige innfører snokelov

- Det norske Datatilsynet er opptatt av å beholde sin uavhengige status og ønsker derfor ikke på noen måte å kunne knyttes til en organisasjon hvis uavhengighet kan trekkes i tvil på grunn av hvordan den er finansiert, sier Apenes.

I et brev til initiativtakerne understreker han Datatilsynets motstand mot foreningen, og han får støtte fra tilsynene i de andre nordiske landene, Finland, Sverige og Danmark.

- Min erfaring tilsier at det ofte er representanter fra den internasjonale it-industrien som er våre motstandere i personvernsaker. Å be dem om å finansiere en internasjonal pris, selv på et nasjonalt nivå, er derfor ikke ønskelig. I tillegg til dette, for svært mange internasjonale selskap, virker det som personvern brukes som en middel til kommersielle mål. Som selvsagt er selve årsaken til deres eksistens, skriver Apenes i brevet.

LES OGSÅ: Talkmore får personvern-bot

Sikkerhet