Bakmenn tatt etter FBI-aksjon

Bakmenn tatt etter FBI-aksjon

FBI har i samarbeid med ukrainsk politi arrestert hjernene bak botnettet Zeus.

På torsdag i forrige uke arresterte ukrainsk politi fem personer som antas å være hjernene bak trojaner-nettverket Zeus, som er blitt brukt til å svindle penger fra små bedrifter i USA og Storbritannia, skriver PC Worlds nyhetstjeneste.

LES OGSÅ:

Hackerbande tappet kontoer for millioner

Operasjon "Trident Breach"

Ukrainas nasjonale politistyrke, SBU, foretok arrestasjonene i en samarbeidsoperasjon med USAs Federal Bureau of Investigation. Operasjonen kalles "Trident Breach", og er del av en pågående kamp for å knuse et kriminelt imperium som har stjålet 70 millioner dollar (over 400 millioner kroner) fra ulike bankkontoer de siste årene. Mange av ofrene er små bedrifter og organisasjoner som har måttet lide under kostnaden svindelen har medført.

LES OGSÅ:

Ny gratisversjon av AVG antivirus

Personene som nå er arrestert, er nøkkelpersoner som er ansvarlige for hele svindeloperasjonen, ifølge en kunngjøring fra FBI.

Svindeloperasjonen skal ha involvert omkring 3 500 penge-kurérer, det vil si personer som har overført stjålne penger til bakmennene. Tjenestemenn fra FBI sa på en pressekonferanse på fredag at de arresterte personene er det øverste leddet som står bak organiseringen av svindeloperasjonen.

- Vi tror vi har klart å avvikle operasjonen, sa Gordon Snow, assisterende direktør for FBIs Cyber Division.

Viktige arrestasjoner

Arrestasjonene i Ukraina er langt mer betydningsfulle enn forrige ukes arrestasjoner i Storbritannia og USA, sier Gary Warner, direktør for dataetterforskning ved University of Alabama.

- Dette er fem ringledere. Alle spor leder tilbake til disse fem personene. Alle de som ble arrestert i Storbritannia og i USA, sendte penger tilbake til disse folkene i Ukraina, sier Warner til PC Worlds nyhetstjeneste.

LES OGSÅ:

LinkedIn-brukere offer for massivt virusangrep

På tirsdag ble 19 personer arrestert i Storbritannia i forbindelse med Zeus, etterfulgt av flere arrestasjoner i USA på torsdag. Disse personene var en del av systemet med penge-kurérer som sendte penger videre til bakmennene i Ukraina. PC World skrev om dette i forrige uke, les mer her.

Forsøkte å stjele 220 millioner dollar

- Cyber-tyvene angrep små og mellomstore bedrifter, kommuner, kirker og privatpersoner, og infiserte datamaskinene deres med en versjon av Zeus botnettet. Zeus fanget opp passord, kontonummer og andre data som brukes til å logge inn på nettbankkontoer, opplyste FBI i en kunngjøring på fredag.

Ifølge FBI forsøkte kjeltringene å svindle til seg totalt 220 millioner dollar (nesten 1,3 milliarder kroner), og de greide å flytte 70 millioner dollar til utlandet fra USA. Det var omkring 390 ofre for tyveriene i USA, opplyser FBI.

LES OGSÅ:

Sjekk om pc-en din misbrukes av kriminelle

Les om:

Sikkerhet