Barn klager på foreldres nettbruk

- Tenk før du legger ut bilder av barna! oppfordrer Datatilsynet.

Publisert Sist oppdatert

Datatilsynets tjeneste Slettmeg.no, som hjelper folk med blant annet sosiale medier, har i løpet av året håndtert over 3.000 henvendelser.

Ti prosent skal gjelde bilder som publiseres på nettet uten den avbildedes godkjennelse.

Annenhver av disse henvendelsene dreier seg om bilder lagt ut av venner eller familiemedlemmer.

Tvilen til gode

Blant annet foreldre skal være en stor synder.

Ifølge Slettmeg.no legger de ofte ut bilder av barna sine uten å tenke seg godt nok om.

- Foreldre glemmer at også barna har rett på personvern. Selv om foreldrene har myndighet til å legge ut bilder og informasjon om barna sine på nett, betyr ikke det at de ukritisk bør legge ut bilder fra familiebesøk, skoleavslutning eller julefeiring. Er man i tvil om bildet hører hjemme på nettet eller ikke, bør tvilen komme barnets personvern til gode, sier prosjektleder Lars-Henrik Paarup Michelsen i Slettmeg.no i en pressemelding.

"Katastrofale bilder"

Men det er ikke bare bilder som skaper problemer for barn og unge.

I og med at åtte av ti foreldre er venner med barna sine på Facebook, ifølge en undersøkelse fra Du Bestemmer-prosjektet, oppstår det ofte ubehagelige situasjoner for barna. Blant annet sliter foreldre med å skille mellom private meldinger og beskjeder man skriver så alle kan se dem, som på Facebook-veggen.

- For en trettenåring kan det være katastrofalt når mamma eller pappa legger ut bilder fra julemiddagen hvor pinnekjøttet har havnet i fanget i stedet for i munnen. Selv om bildet har humoristiske tilsnitt, så er det ikke like morsomt når alle barnets venner har sett bildet på Facebook, mener Paarup Michelsen.

Kurs i julegave

Slettmeg.no har nå lagt ut røde og gule kort som barn kan gi sine foreldre i julen, om de ikke klarer å oppføre seg på nettet.

Dessuten oppfordrer tjenesten barn å gi sine foreldre kurs i god nettbruk til jul.

- I kurset kan man ha poster som ”Hvordan gjenkjenner man en spam-mail?”, ”Olav har sendt lenke til en morsom video på nett, bør jeg egentlig klikke på denne?”, ”Grunnkurs i innstillinger i Facebook”, ”Er det alt man bør dele på nett?” og lignende, råder Paarup Michelsen.